Sommarens miljöarbete på Lerum Energi

För oss på Lerum Energi är sommaren en viktig period där vi, förutom den löpande verksamheten, fokuserar på vårt lokala miljöarbete. I år har vi bland annat bidragit till märkningen av pilgrimsfalkar. Vi kommer även att städa Säveån och inleda byggandet av en historisk fiskväg.

Historisk fiskväg i Floda

För att möjliggöra fiskens vandring har Lerum Energi sedan tidigare anlagt fiskvägar i både Hedefors och Hillefors. I sommar inleder vi byggandet av en fiskväg även i Floda och fullbordar därmed en historisk händelse – för första gången på närmare 200 år kommer öring, smolt, ål och flodpärlmussla att kunna nå hela vägen till Sävelången!

Städning av Säveån

För andra året i rad anlitar vi dykare från Ocean Recycle One för att rensa Säveån på skrot och skräp.
Å-städningen anpassas efter Länsstyrelsens rekommendation för att inte störa häckningar och lekperioder.
 

Märkning av pilgrimsfalkar

Under våren inledde Lerum Energi ett unikt samarbete med BirdLife Sverige för att bevara pilgrimsfalken runt det lokala sjösystemet. Som sponsor fick Lerum Energi följa med ut i fält och vara med under märkningen.

– De vuxna pilgrimsfalkarna spejade intensivt på vår insats men lät oss hållas. Det är häftigt att tänka att de snart kommer att svinga sig upp i skyn och dyka ner mot sina byten i över 300 kilometer i timmen, säger Lerum Energis utsände. 

Hjälp våra pollinatörer

Hjälp oss att hjälpa våra viktiga pollinatörer. Hämta upp en gratis fröpåse hos oss på Elvägen 7 i Stenkullen och sprid fröna i din trädgård, på en äng eller i ett dike.

Vårt hållbarhetsarbete 2024

Som lokalt energibolag har vi ett ansvar för att bidra till ett hållbart samhälle. För oss handlar det lika mycket om klimatet som vår lokala miljö och alla vi som bor här.
Vår produktion av förnyelsebar energi är en del av vårt arbete för att bidra till klimatneutralt samhälle. Förutom fjärrvärme producerar vi el från vattenkraft och i vår elhandel säljer vi endast fossilfri el.