Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Fjärrvärmecentralen i ditt hus

Du som har fjärrvärme installerat har en fjärrvärmecentral som hanterar varmvattnet i huset. Här beskriver vi hur den fungerar och hur du kan få hjälp med service och underhåll.

Värmen från fjärrvärmevattnet förs över till husets värme- och varmvattensystem via en värmeväxlare. Eftersom värmeöverföringen sker genom tunna plattor av syrafast och rostfritt stål hålls fjärrvärmevattnet helt skilt från husets egna system.

Fjärrvärmecentralen sköter sig själv och anpassar uppvärmningen efter hur kallt det är utomhus. Du behöver alltså inte stänga av den på sommaren. När utomhustemperaturen är mer än 17-18 plusgrader stängs värmetillförseln till elementen av automatiskt.

Eftersom det finns få rörliga delar i en fjärrvärmecentral är det inte mycket som kan gå sönder. Det enda du behöver göra är att kontrollera att det inte läcker vatten eller låter konstigt i anläggningen. Om det händer är något fel och du bör göra en felanmälan hos oss. Någon gång i månaden bör du dessutom kontrollera att trycket i husets värmesystem är rätt. Normalt tryck är ca 1 bar.

Fjärrvärmecentralens delar (gäller småhus)
I bilden nedan har vi markerat några av fjärrvärmecentralens delar som kan vara bra att känna till. Titta också i driftmanualen för mer exakt information om just din fjärrvärmecentral.

Felanmälan