2022-11-24

Vi välkomnar framtidens energiutvecklare

Som lokalt elbolag arbetar vi varje dag för att trygga den fossilfria energiförsörjningen och utveckla vårt elnät. Det är två av de viktigaste pusselbitarna i klimatomställningen och en verklig framtidssektor som kräver ständigt nya idéer, arbetskraft och kompetens. Tillsammans med Energiföretagen satsar vi därför på att få fler elever att välja inriktning mot energibranschen.Som en del i detta bjuder vi in alla kommunens niondeklassar till spännande föreläsningar om teknik och energi.

Vi önskar nå både tjejer och killar i niondeklass som står inför sitt gymnasieval och inspirera dem att välja inriktning mot energibranschen. Den första delen består av en inspirerande teknikföreläsning med Energiföretagen. Våra duktiga elektroingenjörer är ute i skolorna och stöttar upp den webbaserade utbildningen samt svarar på elevernas frågor.

-I veckan har vi varit ute i skolorna för att stötta webbföreläsningen som var bra. Det var mycket fokus på vilka yrken som finns i branschen och olika vägar in. Det var några elever som hajade till när de började prata hållbarhet och arbetet i energibranschen, vilket var kul, berättar Frida Vånder, Nätchef på Lerum Energi.

Den andra delen är ett studiebesök vid vårt vattenkraftverk i Floda där eleverna får se fossilfri energiproduktion i full drift samt får en genomgång av den småskaliga vattenkraftsproduktionens teknik, historia, betydelse för klimat, påverkan på miljö och djurliv med mera. Över 220 elever är anmälda ihop med lärare och deltagare från sektor lärande.

Projektet är en samverkan mellan utbildning och näringsliv och går i linje med vårt pågående samarbete med El- och Energiprogrammet vid Lerums gymnasium.