2021-07-28

Vad är skillnaden mellan elhandel och elnät?

För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika avtal: ett elnätsavtal och ett avtal för elhandel.
Krångligt? Här reder vi ut begreppen! 

Elnätsavtal

Ett elnätsavtal tecknar du med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor, din nätägare. I Lerums kommun äger Lerum Energi nätet. Om du bor i Lerum kan du då inte välja något annat företag eftersom det endast finns en nätägare per område. Det är vi som bygger ut och underhåller elnätet i Lerum. Vi ser till och ansvarar för att elen kommer fram till ditt hus helt enkelt!

Elhandelsavtal

Utöver elnätsavtal behöver du ett avtal för din elhandel. Detta avtal kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. Det är i ditt elhandelsavtal som styr om du vill ha ett rörligt elpris eller om du hellre vill ha ett fast elpris bundet i en viss tid.
 
Elhandelsavtalet är det som främst reglerar hur mycket du betalar för själva elen som du använder, till exempel varje gång du tänder en lampa eller använder spisen. Detta avtal kan du teckna hos oss och få din elnäts- och elhandelsfaktura på en och samma. Om du väljer ett annat elhandelsföretag än Lerum Energi får du två fakturor, en avseende elförbrukningen och en avseende transporten av el. Energiskatten aviseras på din elnätsfaktura. 

Testa dig fram och välj rätt avtal

Vi hjälper dig att hitta elhandelsavtal som passar dig och dina behov bäst! Med funktionen för att teckna elavtal kan du enkelt testa dig fram och se vad du får för månadskonstnad med olika avtal beroende på din förbrukning. Detta gör det enklare för dig att välja elavtal.

Återinvesterar i Lerums kommun

Hos oss stannar vinsten på hemmaplan - allt återinvesteras i Lerums kommun. När du väljer oss som elhandlare får du dessutom allt på samma faktura, smidigt och lättöverskådligt! Vi har koll på hembygden och engagemanget som sker i Lerum och vi stödjer lokala föreningar med aktivt sponsorskap. Dessutom har vi ärliga och konkurrenskraftiga priser, utan dolda avgifter. Vi levererar 100 procent förnybar el. 

Välkommen att kontakta oss på kundservice för frågor om våra olika avtal och priser!