Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Vad är skillnaden mellan elhandel och elnät?

För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika avtal: ett elnätsavtal och ett avtal för elhandel.
Krångligt? Här reder vi ut begreppen! 

Elnätsavtal

Ett elnätsavtal tecknar du med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor, din nätägare. I Lerums kommun äger Lerum Energi nätet. Om du bor i Lerum kan du då inte välja något annat företag eftersom det endast finns en nätägare per område. Det är vi som bygger ut och underhåller elnätet i Lerum. Vi ser till och ansvarar för att elen kommer fram till ditt hus helt enkelt!

Elhandelsavtal

Utöver elnätsavtal behöver du ett avtal för din elhandel. Detta avtal kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. Det är i ditt elhandelsavtal som du avgör om du vill ha ett rörligt elpris eller om du hellre vill ha ett fast elpris bundet i en viss tid.
 
Elhandelsavtalet är det som främst reglerar hur mycket du betalar för själva elen som du använder, till exempel varje gång du tänder en lampa eller använder spisen. Detta avtal kan du teckna hos oss och få din elnäts- och elhandelsfaktura på en och samma. Om du väljer ett annat elhandelsföretag än Lerum Energi får du två fakturor, en avseende elförbrukningen och en avseende transporten av el. Energiskatten aviseras på din elnätsfaktura. 

Med vår elpriskalkylator kan du enkelt få en uppskattning på vilket avtal hos oss som passar dig bäst.

Du vet väl om att all vår vinst återinvesteras i Lerum och att vi driver ett aktivt sponsorarbete för att få ett levande föreningsliv i vår hemkommun. Vi säljer bara förnyelsebar vattenkraft där våra egna vattenkraftverk i Floda, Hillefors och Hedefors bidrar till lokala prägeln. 

Välkommen att kontakta oss på kundservice för frågor om våra olika avtal och priser. 

Välkommen att kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig med dina elavtal.

 

2020-01-31