2023-05-10

Stationsteatern – Teatern för framtiden

Ida Myhrman utanför Floda lada där Stationsteatern håller sina kurser.

Vi på Lerum Energi ser ett brett och variationsrikt föreningsliv som en viktig del i att skapa god energi i Lerums kommun. Stationsteatern passar väl in i den profilen i sin satsning på att alla barn och unga ska ha möjligheten att testa på teater och skapa scenkonst. 

Vi träffar Ida Myhrman som idag driver Stationsteatern tillsammans med sin kollega Kimberly Nilsson, men just nu är Kimberly mammaledig vilket gjort att Ida idag gör det mesta själv. Duon tog över Stationsteatern 2021 från en tidigare kurskamrat till Ida.
- Målsättningen när vi tog över var att få fler barn och unga att upptäcka och testa på teater. Vi vill vara en självklar plats i Floda och Lerums kommun, berättar Ida.
 
Ida hamnade i teaterns värld tack vare ett samtal med en studievägledare inför sitt gymnasieval. Det slutade med att Ida valde att läsa det estetiska programmet vid Lerums gymnasium med inriktning mot teater och därefter har hon fortsatt med kurser och föreställningar innan frågan och möjligheten att driva teater i hemmakommunen dök upp.
- Jag vet hur mycket teatern givit mig, men jag upptäckte den sent. Därför vill jag möjliggöra att fler kan upptäcka och testa på teater i tidig ålder, något jag själv hade önskat att jag gjort. Från början var det att stå på scen som var det roligaste, men detta har ändrats med tiden och idag ger det mig väldigt mycket att kunna inspirera unga, fortsätter Ida.

Genomgång för en av terminskurserna i Floda lada.

I vårt samtal om att inspirera och leda unga in i teatern och samtal om miljö så kommer Ida på en potentiell slogan för Stationsteatern, ”Teatern för framtiden”.
- Det passar ju perfekt in. Vi har pratat om att det hade varit kul att bli den första miljöcertifierade teatern och tillsammans med vårt arbete mot unga så är det inte alls dumt, konstaterar Ida.
 
Stationsteatern driver idag terminskurser i Floda Lada där man har i gång tre grupper, men det händer mycket spännande framöver där det bland annat ska genomföras roliga sommarprojekt.
- I juni arrangerar vi kostnadsfria prova-på-workshops i samverkan med våra andra lokala aktörer: Hillefors Grynkvarn i Stenkullen och Smeden & Spindeln i Tollered.
 
All information kommer att finnas på Stationsteaterns sociala medier och hemsida. Dessutom åker gänget ut på en miniturné och spelar sommarteater, bland annat finns möjligheten att se dem under Potatisfestivalen i Alingsås 18:e juni.
 
Är du mer nyfiken på Stationsteatern så kan man läsa mer på deras hemsida