2023-02-21

Semmeldags på Lerum Energi

40 miljoner semlor per år, ja så många semlor äter svenskarna varje år. Idag har vi på Lerum Energi gjort vår beskärda del för att hjälpa upp statistiken då alla anställda bjudits på trevlig fikastund tillsammans. 

Viste du att försäljning av semlor var hårt reglerad enligt lag på 1950-talet? Det hängde ihop med efterkrigstidens brist om råvaror och vi har funnit en gammal artikel från Göteborgs Posten där bagare fått böta eftersom de hade bakat och sålt fastlagsbullar redan i januari. Vilken tur att tiderna förändras och att vi nu kan få njuta av den goda bakelsen under längre tid även om fettisdagen fortfarande är den mest populära dagen att äta sin semla på.
 
Kung död på grund av semlor?
Ibland påstås det att den svenske kungen Adolf Fredrik kan ha dött av alltför många hetväggar, som semlan tidigare kallades. Adolf Fredrik lämnade jordelivet på fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall efter en i vår tids ögon enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg (semla). Kungens bortgång väckte starka känslor mot hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”. Idag vet vi bättre och vi kan numera glädjas av semlor, avstressande fika och en rask promenad för ett bättre leverne.
 
Stort tack till Ulrika som fixade med semlor till alla anställda!