2021-01-19

Sänk din energiförbrukning och spara pengar - 10 konkreta tips!

När det är som kallast ute jobbar värmesystemet som mest. Här gäller det att behålla värmen i huset och lägenheten för att minska energiförbrukningen!
Vi ger dig 10 konkreta tips på vad du kan göra för att sänka din förbrukning och därmed dina elkostnader. 

Många små förändringar visar sig snart på din faktura! På sikt kan man se över större investeringar som till exempel ett effektivare värmesystem och utbyte av gamla fönster.
Här ger vi dig, tillsammans med Lerums kommuns energirådgivare Peter Rosengren, några handfasta åtgärder på vad du kan göra. 

Sänk värmen

Antingen i hela huset eller i enstaka rum. Faktum är att för varje grad du sänker minskar kostnaden med 5 procent. Cirka 50 procent av energin som vi använder hemma går till uppvärmning.
Rekommenderad inomhustemperatur är +16 till +18 grader i sovrummet, +20 grader i övriga rum och +5 till +10 grader i varmgarage och förråd.
Gör elementen synliga (åtminstone tillfälligt) så att värmen kommer ut i rummet.

Isolera

Täta fönster och dörrar och håll kvar värmen inne i huset. Tilläggsisolera där det behövs, speciellt på vinden om det finns en sådan i huset. Dra för gardiner och fäll ner persienner för fönstren. Ju fler timmar desto bättre, men försök göra det åtminstone nattetid. Det är väldigt mycket värme som läcker ut genom fönstren. Stäng till mot uterum, verandor och balkonger. Tunna dörrar och stora glasytor släpper ut mycket värme.

Vädra en kort stund

Var noga med att hålla dörrar och fönster stängda. Det är bättre att öppna och vädra ordentligt en kort stund än att ha fönstret på glänt i flera timmar. Blir luften dålig så snabbt att man behöver öppna fönstret behöver husets ventilation ses över.

Se över dina vitvaror

Äldre vitvaror är ofta riktiga energislukare!
För varje grad kallare du har i kylskåpet ökar energiförbrukningen med 10 procent. Så det finns all anledning att se över hur kallt du har i kyl och frys. Det är fullt tillräckligt med - 18 grader i frysen och +6 grader i kylskåpet.

Tvätta på lägre temperatur

Tvätta fulla maskiner och gärna 40 grader istället för 60 grader om tvätten inte är för smutsig. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Duscha snålt

Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.

Bra belysning

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

Använd vattenkokare

Koka upp vatten i vattenkokare, det går snabbt och du sparar energi.

Diska i diskmaskinen

Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. 

Stäng av när du är klar

Stäng av ugnen men släpp gärna ut restvärmen. Stäng av spisen, kaffebryggaren, bildskärmar, dra ur mobilladdaren när den inte används.

Laddat klart mobilen? Dra ur laddaren!

Få bättre koll på din förbrukning

Visst du att du på Mina sidor kan se din förbrukning på timnivå? Logga in här och få bra koll på din energiförbrukning och dina elkostnader. 

Kostnadsfri energirådgivning

Kommunens energirådgivning ger tips och vägledning om uppvärmning, energikostnader och energieffektivisering. Energirådgivningen är kostnadsfri, eller 0302-52 10 00.

Dags att se över ditt elavtal?

Vi hjälper dig att hitta elavtal som passar dig och dina behov bäst. Läs mer här