2023-09-29

Praovecka på Lerum Energi 

Under året har Lerum Energi tagit emot flera ungdomar från skolor runt om i Lerum. Förra veckan var det dags för 9:ornas praovecka och vi fick besök av Sara som gärna ville spendera sin vecka hos oss på Lerum Energi. Sara fick under sin vecka på Lerum Energi många intryck och lärdomar om hur elbranschen fungerar. Hon fick också nyfikna frågor från oss om hur hon som representant för kommande generation ser på hur framtidens arbetsplats kommer att se ut.

Tekniskt intresse

Sara har i grunden ett stort teknikintresse och under veckan hos oss fick hon testa på Lerum Energis olika tekniska avdelningar såsom nät, fjärrvärme och vattenkraft och hon fick även följa med våra duktiga montörer ut i fält.  Hon beskriver veckan som rolig och lärorik. Särskilt intressant var besöket på Lerum Energis vattenkraftverk, där hon lärde sig om omvandlingen av vattenkraft till el och hur fallhöjden påverkar energiproduktionen.
- Jag lärde mig att fallhöjden är avgörande för produktionen. Hedefors kraftverk, med sin 10,5 meters fallhöjd, producerar mer energi än Floda och Hillefors kraftverk med lägre fallhöjd. Det fick mig att reflektera över fördelar och nackdelar med olika energiformer som vattenkraft och solenergi, säger Sara.

Framtidens arbetsplats

Utöver våra tekniska avdelningar besökte Sara vår marknad och kundserviceavdelning där hon i samtal med Marknadschef Jenny Nordlund fick fundera kring framtidens arbetsplats. Sara tillhör själv generation z och har också nära till nästa generation alfa som inom ett antal år kommer att komma in på arbetsmarknaden. Sara berättar att hon tror unga framöver kommer att vilja ha en arbetsplats som erbjuder en lugn och rymlig miljö, bekväma stolar och möjlighet att arbeta både hemifrån och på kontoret för att främja social interaktion.
- Jag tror det blir viktigt med utrymmen för avkoppling, som ett spelrum, ljudisolerade bås för koncentration och en gemensam fikarumsmiljö, förklarar Sara.

Artificiell Intelligens och människan

Artificiell intelligens (AI) är ett ämne som just nu är högaktuellt och Sara tror också att AI kommer att ha en betydande påverkan både i skolan och på arbetsplatserna framöver. Hon ser AI som ett kraftfullt verktyg, men betonar samtidigt de mänskliga värden som AI inte kan ersätta.
- Framtiden för arbetsplatsen och AI är en komplex fråga som ger både spännande möjligheter och utmaningar. Robotar kan hantera enkla frågor, men de saknar den mänskliga värmen och förmågan att ge personliga svar.
 
Sara förklarar att hon tror det blir viktigt att interagera med verkliga människor, för att ta del av deras ansiktsuttryck och mänskliga bemötande.
- Vi bör fortsätta att prioritera mänsklig interaktion och undvika att helt ersätta den med robotar, avslutar Sara. Vi tackar Sara för att hon ville komma till Lerum Energi och för att hon delade med sig av intressanta tankar om framtidens arbetsplats.