2022-10-25

Nytt skolår, ny Trafikkalender

Även i år är vi på Lerum Energi med och sponsrar Trafikkalendern så att alla elever från förskoleklass upp till årskurs 6 får ut kalendern helt gratis. Trafiksäkerhet, miljö och hälsa är ämnen som genomsyrar hela materialet som går ut i skolorna vid början av läsåret. Vi passade i och med detta på att besöka Hulanskolan igen och klassen som nu går i fyran. De fick berätta lite om hur de ser på trafiksäkerhet och vad de tycker är bra med Trafikkalendern.

Vad är det bästa med Trafikkalendern?

Här fick vi många fina svar från eleverna som bland annat gillar utformningen på kalendern, att det är stora rutor så man får plats att skriva upp sina träningar och aktiviteter. Den separata julkalendern är också ett populärt inslag men det som de flesta var överens om är bäst med Trafikkalendern är att man kan vinna saker och att Lerum Energi kommer på besök förstås. 

Vi passade även på att fråga lite kring hur de tar sig till skolan och om de själv gör något för att känns sig extra trygga i trafiken.

- Jag brukar ha följe med en kompis, vi är noga med att titta åt alla håll innan vi går över vägen, berättar en av eleverna.

De flesta av eleverna har gång- och cykelavstånd till skolan och därför tycker många det är viktigt att ha lampor och reflexer på sig så att de syns för alla bilar. 

Till slut frågade vi även vad eleverna tycker andra i trafiken ska tänka på för att de som barn ska känna sig trygga?

Här var eleverna överens om att det är många bilister som kör väldigt fort och tittar ner i sina telefoner och att det såklart inte känns speciellt säkert när man kommer gåendes till skolan.

- Det är viktigt att vara extra försiktig i områden där det går många barn. Det är inte bara bilister som kör fort utan även cyklister, det är bra om man använder ringklockan när man kommer bakifrån, säger en av eleverna.

Många kloka och bra svar från eleverna om hur både de och vi vuxna ska bete oss i trafiken, det är viktigt att tänka på när man är ute på vägarna. 

Vi avslutade besöket med att dela ut mössor med reflex och snygga lysande armband så eleverna syns extra bra nu när höstmörkret smyger sig på. Som vanligt är det en fröjd att få komma ut i klassen och hälsa på de alltid lika glada och engagerade eleverna och det dröjer nog inte allt för lång tid tills vi syns igen.

Klass 4B på Hulanskolan i full Lerum Energi-mundering.

Årets Trafikkalender.