2022-09-09

Ny Kraft- och värmechef

Möt mångsysslaren Leif Viklund

I mitten av augusti fick Lerum Energi förstärkning i form av en ny Kraft och Värmechef. Vi välkomnar vår nya kollega Leif Viklund som har arbetat i energibranschen i många år. Leif är något av en kändis inom branschen och har också ett förflutet hos oss själva på Lerum Energi. Vi är väldigt glada att han är tillbaka hos oss med sitt stora kunnande och breda kompetens. Vi tog oss ett snack med Leif som också är något av en mångsysslare med såväl biodling som musik på sitt cv.

Välkommen till Lerum Energi Leif Viklund! Vad gör du på Lerum Energi?

Tack! Jag har precis börjat som Fjärrvärmechef men har även tidigare arbetat som drifttekniker på Lerum Energi. Nu är det 18 år sedan jag var här senast och det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Mycket av mitt jobb kommer att handla om strategier och att effektivt säkra våra produktionsanläggningar inom fjärrvärmen och vattenkraften. I det korta och långa perspektivet gäller det att hitta lönsamma lösningar för våra anläggningar.

Jag tycker att Lerum Energi är ett kanonbra företag att arbeta på. Den bredd man får uppleva när man jobbar på ett mindre företag gör att man inte har en tråkig dag, det är en enorm fördel. Att jobba med fjärrvärme på Lerum Energi kräver att man är öppen för det mesta, man jobbar med allt från produktion till distribution, pump eller kundkontakter. Väldigt roligt! Sedan känns det bra att ha möjligheten att kunna erbjuda hållbar och framgent billig fjärrvärme till våra befintliga och även nya fjärrvärmekunder.

Om man vill jobba med det som du gör, vad ska man tänkapå då?

Om man vill jobba som Kraft och värmechef så är ett stort nätverk inom energibranschen en nödvändighet samt en mångårig erfarenhet ifrån Kraft och värmeproduktionsområdet.

Mitt allra första jobb efter Drift och Underhållsgymnasiet var att gå till sjöss där jag jobbade inom handelsflottan som motorelev/motorman.  Jag fick hugga i under däck och fick lära mig maskinlära som jag tyckte var väldigt kul. Ute bland tankbåtarna fanns pannanläggningar och då kom intresset för produktionsdelen naturligt.

Leif som idag bor i Lerum kommer ursprungligen från Borås och redan 1985 började Leif i energibranschen  på hemmaföretaget Borås Energi. Där var han kvar ända till 1997 när flyttlasset gick till Lerum där han bor än idag.

Det bästa med Lerum är naturen och lugn och ro men också att det är nära till storstadsregionen runt Göteborg och jag har i många år pendlat in till stan. Bland annat blev det några år vid  biobränsleanläggningen i Sävenäs som ägs av Göteborg Energi  och sedan många år på Mölndal Energi där jag arbetat som bränslechef. Nu är jag ”hemma” i Lerum igen säger Leif med ett leende.   

Många intressen och mångsysslare

Leif har många intressen, det är allt från Flygsimulering Boeing 737, trubadur, skytteledare till  biodlare. Listan kan göras lång! 

- Jag har spelat gitarr sedan ungdomen och jag älskar fortfarande att uppträda och vara trubadur, jag har också under många år haft egen firma och uppträtt under artistnamnet  ”Farbror Boll”, berättar Leif.

För den som är nyfiken på att se Leif uppträda så blir det snart spelning på Grand i Alingsås. Den 17 september är det nämligen dags för den årliga banketten  till ”Hemlins Minne”. Glenn Hysén drar ihop All Star Team som skall spela mot IBK Alingsås och på kvällen blir det alltså bankett där Leif och hans band står på scenen.  

Ja, det är många intressen på din lista. Varför Biodling? Vad är tjusningen med det? 

Jag har hållit på med biodling sedan 2004. Biodling är viktigt för att bevara landsbygd och biologisk mångfald. Man koncentrerar sig i nuet och det är skönt att helt koppla av. För mig är det viktigt att ha en prunkande trädgård med blommor och fruktträd och bin är bara ett måste om man vill ha blommor hemma. Det sekundära är faktiskt att få egen honung även om det så klart är väldigt gott och trevligt

En talang som du har som inte många känner till?

Jag är en riktig mjukglassfanatiker! Mjukglass är bara ett måste när jag är ute och reser, mjukglassen skall vara krämig och söt och den får inte ha några iskristaller. Personliga mjukglassrekordet är en 20 cm hög glass från en semesterresa i Skellefteå, då påhejad av sin dotter. Numera avnjuter Leif sina mjukglassar  i mer vanligt format och i Lerum finns favoritglassen på ICA Hulan. 

Om du får välja en tv-serie att se på repeat resten av ditt liv, vilken blir det då?

Svår fråga men om jag skall välja någon så kanske Breaking Bad. Det är otroligt bra skådespelare och intressant intrig. Se den!

Leif avnjuter gärna en mjukglass eller två på semestern!