2021-10-18

Morgonvandring från Knavra bro

I morse fick Lerum Energi glädjen att deltaga och medverka på ”Fullt Fokus” morgonvandring från Knavra bro till Garveriet i Floda. 

Våra ciceroner Hans Svensson från Gotaleden och Nicke Sundström från Pathfinder Travel guidade ett gäng morgonpigga deltagare utmed vackra Gotaleden. Det blev en vacker gryning som ackompanjerades av ett mäktigt ljud från Säveåns brusande vatten. 

Ett gäng morgonpigga deltagare träffas vid Knavra bro inför vandring utmed Gotaleden.

Vacker höstvandring med sprakande lövverk och brusande ljud från den livfulla Säveån.

Första stoppet gjordes vid den nya fiskvägen i Hillefors där vår marknadschef Jenny Nordlund berättade om projektet med den nya fiskvägen. Såväl laxar som en och annan mört har redan hittat ut i det nya och 50 meter långa fiskomlöpet. Stenblock har placerats ut i botten på trumman, mellan kanalen och den öppna delen av fiskvägen, vilket skapar ett virvlande vatten och en del fickor för fisken att stanna till vid. 

Vår Kundservice- och marknadschef Jenny Nordlund berättar om arbetet med fiskvägen.

Jonas Brandström, Lena Stenmark och Hans Svensson vid Hillefors kraftverk.

Efter detta stopp bjöd Ingemar Rahm in sällskapet en till intressant rundvandring och filmvisning vid Hillefors grynkvarn. Hillefors grynkvarn, kanske världens enda vattendrivna havregrynskvarn, är vackert belägen mitt emot Hillefors Kraftverk i Säveåns naturreservat vid Stenkullen. Ingemar berättade om föreningens arbete med att återställa kvarnen i sådant skick att man så småningom skall kunna demonstrera tillverkning av havregryn. 

Ingemar Rahm berättar anekdoter om Hillefors grynkvarn.

Pågående projekt med att kunna driftsätta grynkvarnen.

Uppiggade av all intressant information och lite gott kaffe begav sig sedan gruppen iväg mot Garveriet med många natursköna stopp på vägen. 

Maria Jerenvik vid nyuppsatta naturreservatsanslag.

Det är Lerums Kommuns Näringslivsenhet som ordnat dagens vandring och vi tackar dagens guider men också Maria Jerenvik vid Lerums Kommuns Näringslivsenhet som sammankallat till denna fantastiska upplevelse!