2022-03-30

Milstolpe för Hillefors Grynkvarn - turbinen har provkörts

Hösten 2020 hjälpte Lerum Energi vår sponsrade förening Hillefors Grynkvarn att släppa på vatten till den gamla grynkvarnsrännan i Hillefors. Sedan dess har föreningen arbetat med tätning och andra tekniska förberedelser för att kunna provköra den egna turbinen. Igår var det äntligen dags!

 

Förväntansfullt gäng inne i grynkvarnen!

Lerum Energi fick under gårdagen åter äran att släppa på vatten till grynkvarnsrännan och turbinen. Många entusiaster hade samlats denna vackra dag för att vara med och bevittna om två års flitigt arbete nu skulle resultera i en fungerande driftsättning av turbinen.

 

En mycket uppskattad Bengt som hjälpte till med vattenpåsläppet!

Till allas stora glädje blev det en bra dag och turbinen snurrade jättefint. Lite senare på dagen gjorde föreningen även ett första test med att koppla in huvudaxeln som leder in kraften i byggnaden. Även det gick fint och medlemmarna kommer nu fortsätta att lära sig mer om hur inpassningen av träkuggarna ska göras. Dagen blev en fantastisk milstolpe för föreningen och Hillefors Grynkvarn tackar särskilt Bengt på Lerum Energi som skötte tekniken med vattenpåsläppet.

Gå gärna in på Facebook för att se en liten filmsnutt på när kuggkransen roterar.