2023-10-23

Lerums Biodlarförening - bikupornas hemliga värld

I somras besökte vi en för oss ny bekantskap vad gäller sponsorsamarbete för året, Lerum biodlarförening. Föreningen har ägnat årtionden åt att främja biodling och bevara biologisk mångfald där vi, för en dag, fick en liten inblick i deras dagliga arbete och möjligheten att upptäcka vad som gömmer sig bakom bikupornas dörrar. 

Lerum Energi arbetar med hållbarhetsfrågor på flera plan, inom social hållbarhet har vi under många år arbetat tillsammans med föreningslivet. En av de föreningar som vi sponsrar under 2023 är Lerums biodlarförening som i sin tur arbetar med att göra kommunen grönare med hjälp av biodling. Genom samarbetet gynnas även den biologiska mångfalden och hållbara värden för vår gemensamma närmiljö runt Säveån. 

Kunskap och gemenskap

I somras mötte vi upp av Per och Johan som är medlemmar i Lerums biodlarförening. Vi träffades vid föreningens bikupor om är placerade i direkt anslutning till Garveriet i Floda. På plats möttes vi av en idyll full av blommande växter, idealisk för bin och andra pollinatörer. Per och Johan berättar att föreningen, som grundades för över 40 år sedan, har en bred medlemsbas som inkluderar både nybörjare och erfarna biodlare. 

Vi testar biodlardräkten 

Under vårt besök fick Wilma som jobbar på Lerum Energi möjligheten att komma nära binas arbetsliv genom att klä sig i en biodlardräkt. Detta gav henne en unik möjlighet att uppleva binas arbete på nära håll, där vi till och med fick bevittna födelsen av ett arbetsbi som snabbt kastade sig ut i arbete. 
- Det var en häftig upplevelse att få vara i en bisvärm som surrade och flög tätt inpå och att det känns roligt att ha fått testa på, säger Wilma. 

Per och Johan berättade med stor entusiasm om de olika aspekterna av biodling, från grundläggande tekniker som att hantera bikupor och skörda honung till mer avancerade ämnen som sjukdomsprevention och biodlingens roll i ekosystemet.
 
Wilma, som deltog i vårt besök, berättade att hon efter upplevelsen fick en bättre förståelse för binas viktiga arbete och deras betydelse för vår natur. Föreningen fortsätter att vara en inspirationskälla för hållbarhet och biologisk mångfald i Lerum och det är ett nytt och spännande samarbete som Lerum Energi har med klubben i år.
 
Är du nyfiken på biodling och vill läsa och lära dig mer? Kika då in Lerums biodlarförenings hemsida, eller besök dem vid någon av deras biodlarträffar.