2023-10-02

Lerum Energi deltog på beredskapsdag 

I lördags fanns vi på plats på Mjörnbotorget i Gråbo där vi tillsammans med andra samhällsviktiga aktörer träffade invånare i kommunen. Temat var övning och från vår sida upplyste vi om vilken beredskap var och en behöver ha i händelse av långvariga strömavbrott. 

Samhället är i hög grad beroende av elektricitet och vår fråga till besökarna var om de var rustade för att klara ett längre strömavbrott. Till allas hjälp hade vi dukat upp ett bord med viktiga förnödenheter som man kan behöva ha hemma om elen försvinner när mörkret och kylan smyger sig på. Det kan vara allt från batterier, till power banks, värmeljus och tändstickor.  Särskilt populärt på vårt uppdukade bord var dock att titta närmare på vår medtagna vevradio och triangakök som mötte stor uppskattning. Vi passade även på att dela ut kortlekar, energibars och mössor och det tog inte lång tid innan folkvimlet på torget färgades blått av alla Lerum Energimössor som värmde gott i blåsten. 

Kortlekar och energibars

Lerum Energi delade ut kortlekar och energibars till besökarna och precis som vi berättade för journalisten från Lerums Tidning är traditionalla spel som kortleken jätteviktiga för den sociala sammanhållningen vid långa strömavbrott eller vid lång isolering. Idag tillbringar vi alltmer tid vid digital och strömförsedd underhållning som inte fungerar när krisen slår till. En kortlek  kan då hjälpa till att hålla uppe stämningen, berättar Jenny Nordlund, marknadschef på Lerum Energi. Energibars är också bra att ha liggandes i skåpet och kan bli ett bra komplement till konserver vid strömavbrott. 

På torget fanns utöver poliser, brandmän, kommun, kyrka, VA-enhet med flera också våra sponsrade föreningar Tollereds Scouter som grillade korv och visade upp hur man gör upp eld, samt Lerums Skid- och Orienteringsklubb som delade ut årets naturpasskartor och visade upp hur man tar ut kompassriktning. Det var fantastiskt trevligt att få träffa några av de föreningar som verkar för att våra kommuninvånare skall få en meningsfull fritid. 

Vi tackar kommunen för att vi fick vara med denna viktiga dag och ser redan fram emot nästa tillfälle. Läs mer om beredskapsdagen i Lerums tidnings artikel från dagen. 

Bild vänster: Kommunens beredskapssamordnare Frida Emanuellson och Lerum energis marknadschef Jenny Nordlund. Bild uppe höger: Lerums Skid och Orienteringsklubb ställde upp och delade ut kartor och visade upp hur man tar kompassriktning för nyfikna besökare. Bild nere vänster: Johan Brandt, Projektledare elnät samtalar med kommuninvånarna om elförsörjningen vid kris.