2024-05-08

Isabella Lövin besökte Lerum Energis fiskvägar

Tidigare EU-parlamentariker Isabella Lövin gästade under dagen Lerum Energi och våra fiskvägar i Hillefors och Hedefors. Guide för dagen var vår marknadschef Jenny Nordlund och vattenkraftsexpert Bertil Svensson som fått förfrågan om att visa Isabella våra fina och uppmärksammade fiskvägar.

Jenny Nordlund, marknadschef på Lerum Energi, och Isabella Lövin, kandidat till EU-parlamentet.

Efter mer än ett decennium på den högsta politiska nivån lämnade Isabella Lövin politiken under ett antal år men kandiderar nu åter till EU-parlamentet.

- Det är enormt roligt att våra fiskvägar får så stor uppmärksamhet av såväl parlamentskandidater på hemmaplan som från tidigare besök av folketingsledamot i Danmark, säger Jenny Nordlund.

Besök av olika politiska färger och hemvister men med ett gemensamt intresse av hur fiskvägarna fungerar i praktiken visar att vårt arbete uppskattas. Att kunna producera förnybar vattenkraft som är viktigt för klimatet och i samklang med lokala fiskvägar är något vi är väldigt stolta över.

Bertil Svensson guidar kring våra uppmärksammade fiskvägar.

Två snabba frågor till Isabella Lövin:

Vad gör dig intresserad av att titta på våra fiskvägar?
- Vi måste se till att återskapa naturliga miljöer för att få ett livskraftigare bestånd, säger Isabella. En fiskväg som är bra gjord är exempel på en sådan miljö. Jag tycker att det är vår plikt, inte bara därför att vi vill ha fisk att äta utan även för att vi behöver levande natur. Att återskapa naturliga miljöer blir ännu viktigare med klimatförändringar som ger varmare vatten och leder till ändrade förhållanden för allt som lever, säger Isabella.

Vilken energifråga tycker du är viktigast att driva inom EU? 
- Jag tycker att det är viktigt att vi ska ha en tydlighet att underlätta för den förnybara energin och tillsammans med energilagring, smarta elnät med flexibilitet, att bygga en grön baskraft. I detta ligger vattenkraft som är reglerbar, att vi har energilagring så man kan balansera förnybar produktion såsom till exempel vinden. Det här kan vi göra mycket bättre på EU-nivå, avslutar Isabella.

Under dagen fick Isabella även möjlighet att besöka Hillefors Grynkvarn och Västkuststiftelsens representanter utmed Gotaleden. Vi tackar Isabella Lövin och hennes kollegor för att ni ville besöka Lerum Energi.

  • Läs Lokalpressens reportage om besöket här!