2021-06-03

Hur ska man tänka när man väljer elavtal?

Ska man satsa på ett fast eller rörligt avtal just nu och vad är det egentligen som styr priset på el?  Vill du följa elprisernas upp- och nedgång och ta risken att priserna stiger eller föredrar du en stabil och jämn kostnad varje månad? För vissa kunder är ett rörligt avtal det bästa och för andra passar ett fast pris bättre. 

Det är flera olika faktorer som styr priset på el. Tillgången på energi i form av vind, vatten och kärnkraft och även råvarupriser påverkar elpriset. För tillfället är priserna förhållandevis höga jämfört med samma period förra året. Det beror dels på att den senaste vintern har varit kallare än normalt och att vi har haft ett mer stabilt högtryck med mindre vind och nederbörd jämfört med i fjol. 

Hur ska man då tänka när det är dags att teckna avtal? Är det bra att binda upp sig på 1 eller 3 år eller ska man välja det rörliga avtalet? Vi frågar Jim Mänty, säljare på Lerum Energi. 

- Just nu under sommarsäsongen är det mest förmånligt att satsa på ett rörligt elavtal. Fördelen när man
har rörligt avtal hos oss är att man redan inom loppet av en månad kan teckna om till ett fast avtal.
Jag kontaktar dig gärna när prisläget ser bättre ut, så kan vi då teckna det bästa avtalet för dina behov,
säger Jim. 

Rörligt pris

Ett elavtal med rörligt pris följer elbörsen, och kan därför gå både upp och ner. Det passar dig som vill ha låga elpriser, men samtidigt kan ta risken om priset stiger snabbt och kraftigt. Ett rörligt elpris innebär att kostnaden för din elanvändning för kommande månader kan vara svår att förutse. 

Fast pris

Ett fast elpris innebär att det är lättare för dig att beräkna vad du ska betala för din elanvändning. Priset avgörs förstås också av hur mycket el du använder. På Lerum Energi har vi ett kort elavtal som löper under ett år samt ett längre elavtal som löper under tre år. 

Här hittar du mer information om våra priser och avtal.

Oavsett vilket avtal du väljer så får du med Lerum Energi som elhandelsleverantör allt på samma faktura, lokal kundservice och 100 procent förnybar el från vattenkraft! Dessutom återinvesteras vår vinst på hemmaplan. 

- Det finns med andra ord ingen anledning att vänta på rätt tillfälle att teckna en viss typ av elavtal. Ring eller mejla oss som sagt så hjälper vi till att teckna ditt avtal redan idag, säger Jim. 

Välkommen att kontakta oss! Du hittar alla kontaktuppgifter här.