2024-02-29

Flytta hemifrån: så gör du med elen!

Visst känns det självklart att det finns el i din bostad? Du tänder lampan, kollar Netflix, mikrar pizzarester, brygger kaffe, spelar datorspel med mera.
Men när du flyttar hemifrån finns inte elen per automatik. Det finns några saker du behöver tänka på när du flyttar in i en ny bostad. 

Du behöver ha två avtal för att få el, ett för att använda elnätet och ett för att köpa elen du använder. 

Nätavtal

Avtalet du ingår för att använda elnätet tecknar du med elnätsföretaget som äger elnätet där du bor, du kan alltså inte välja vilket företag du vill teckna detta avtal med.
Om du inte tecknar avtal med elnätsföretaget kan din el stängas av utan förvarning. När du vet vilket datum du får nyckeln till din bostad, ring ditt nätbolag och anmäl inflyttning!

I Lerums kommun är det Lerum Energi som är nätägare. Om du ska flytta utanför kommunen kan du enkelt kolla upp vem som är nätägare på Svenska Kraftnäts karta 

Elhandelsavtal

Det andra avtalet som du ingår för att köpa el, tecknar du med ett elhandelsföretag. Här kan du välja mellan över 100 företag som levererar el.
Om du inte tecknar ett elhandelsavtal får du ett så kallat anvisningsavtal från nätägaren då nätägaren är skyldig enligt lag att se till att du har en elhandelsleverantör. Men ett anvisningsavtal brukar bli dyrt. Så det är bättre att göra ett aktivt val direkt! 

Jämför avtal innan du tecknar

Gör din läxa och jämför olika elhandelsavtal. Låt inte bara priset på hemsidan avgöra!

Här är några frågor som du kan ställa: 

  • Är alla avgifter och påslag redovisade på hemsidan? 

  • Vad är påslaget på det rörliga priset? 

  • Vad är uppsägningstiden på rörliga avtal?

  • Vad finns det för ytterligare kostnader, tex månadsavgift? 

  • Vilka energikällor används för att producera elen? 

  • Är företaget certifierat med schysst elhandel? 

  • Avsätts delar av vinsten på hemmaplan, till exempel föreningsliv eller miljö?

  • Hur hanterar företaget klagomål och problem? Energimarknadsbyrån har sammanställt information om de företag som får relativt många klagomål hos oss på Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Anmäl flytt till och inom Lerums kommun på vår hemsida. Du kan också teckna elhandelsavtal hos oss!