2023-02-14

Dags för utbetalning av elstöd- varning för bedragare

Under nästa vecka är det dags för utbetalning av elstöd till privatpersoner i elområde 3 och 4. Försäkringskassan går ut med varning för bedrägerier kopplade till elstödet. Det finns redan kända fall där bedragare ringt upp privatpersoner, skickat ut mejl och brev från avsändare som låtsas vara Försäkringskassan.

Lämna inte ut uppgifter

Vare sig ditt elbolag, Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan aktör kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder i samband med utbetalningen. Om någon kontaktar dig på det sättet handlar det om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

I kända fall har tex bedragaren påstått att kundernas uppgifter behöver skyddas, och velat ta betalt för det. I mejl och brev har man bett om kontouppgifter. Återigen upplyser vi om att inte lämna ut några uppgifter.

När kommer pengarna att finnas på kontot?

För de kunder som anmält konto till Swedbanks kontoregister kommer pengarna att finnas på kontot någon gång mellan den 23 februari till den 7 mars. Om du inte anmält ditt konto får du pengarna ändå, men då tar det längre tid.

Har du fler frågor kring utbetalning av elstödet, besök Försäkringskassans webbplats.