2023-02-03

7 ton flis från föreningslivet i Lerum

Tidigare i januari pågick ett febrilt föreningsarbete med att samla in julgranar för att stärka upp klubbkassorna runt om i kommunen. Lerum Energi har tagit emot barrande granar från klubbarna utan kostnad och i veckan som gick flisade vi ner alla julgranarna på löpande band. 7 ton flis blev resultatet och en massa go värme kan nu produceras.

Fjärrvärme har kommit i ropet igen som en viktig del i att avlasta det pressade elnätet i Sverige. I Lerum har vi 4 fjärrvärmeanläggningar som tar till vara på rester från tex västsvenska skogar och sågverksindustrin. Något vi också kan elda är julgranar som passerat bäst före datum och vi hjälper gärna till att ta emot granar från föreningslivet.

I år kunde vi flisa upp hela 7 ton flis som nu blir bränsle i Aspedalens fjärrvärmeverk berättar Leif Viklund, Fjärrvärmechef på Lerum Energi. Granarna blir sedan till värme i bla Vattenpalatset, sporthallar, äldreboenden och skolor som många kommuninvånare kommer i kontakt med i sin vardag. 

För föreningar i kommunen innebär granförsäljning ett extra välkommet tillskott till klubbkassorna och genom graninsamlingar efter jul får föreningarna in ytterligare pengar till verksamheten. Detta ihop med att vi tar emot granar till fjärrvärmen utan kostnad gör att vi har en fin samverkan med föreningarna i Lerum och vi välkomnar ännu fler klubbar att höra av sig till oss till nästa år. Det är oerhört roligt att kunna samverka på detta sätt och skapa ett mervärde av restprodukter efter jul avslutar Leif.