2023-10-10

Välj rätt elavtal för din ekonomi – vår säljare ger råd

Elavtal kan vara förvirrande och komplexa för många kunder. Vi förstår att det kan vara svårt att veta vilket avtal som är det bästa för din specifika situation, och det är därför vi på Lerum Energi alltid finns här för att hjälpa dig navigera genom den snabbrörliga elmarknaden.

En av de mest frekventa frågorna som vi får när det gäller elavtal är om man ska välja ett fast eller ett rörligt pris. Svaret på den frågan är inte glasklar, utan det beror på din individuella situation.

- Rörliga priser är för närvarande på de lägsta nivåerna på tre år och förväntas inte öka mycket inom den närmaste framtiden. Det gör dem till ett lockande alternativ för många kunder. Men det är viktigt att komma ihåg att elmarknaden är ostabil och kan förändras snabbt, säger Oskar Isaksson, säljare på Lerum Energi. 

Oskar Isaksson, säljare på Lerum Energi.

Om din ekonomiska situation är stram och du vill ha stabilitet i dina utgifter kan ett fast pris vara det bästa alternativet. Fastprisavtal ger dig en förutsägbarhet när det gäller dina elkostnader och skyddar dig från plötsliga prishöjningar.

- Det bästa rådet är att noggrant överväga din ekonomiska situation och din risktolerans innan du bestämmer vilket avtal som passar dig bäst. Vår kundservice är alltid redo att svara på dina frågor och ge dig vägledning i ditt val, säger Oskar Isaksson. 

Framtiden för elpriserna – en oviss prognos

När det gäller framtiden för elpriserna är det ingen som har en kristallkula.
- Vad vi vet är vad priset är just nu och vad du kan säkra priset för inför morgondagen. Det är alltid en bra idé att hålla dig informerad om den aktuella marknaden och vara redo att anpassa ditt avtal efter behov, säger Oskar Isaksson.

Prognoser indikerar att den kommande vintern inte kommer att vara lika tuff som den föregående, men det finns fortfarande risker för höga priser. Väderförhållanden, tillgång på produktion och efterfrågan är några av de faktorer som påverkar priserna, och de kan vara svåra att förutsäga.

Vad påverkar elpriserna?

Elpriserna påverkas av tillgång och efterfrågan. När det finns gott om elproduktion från vindkraft, vattenkraft, solenergi och kärnkraft tenderar priserna att vara låga. Å andra sidan, när det råder brist på produktion och efterfrågan är hög, stiger priserna.
Det är därför elpriserna ofta är högre under vintermånaderna när solen och vinden producerar mindre och efterfrågan ökar när vi använder el för uppvärmning.

- Slutligen är valet av elavtal ett personligt beslut och det är viktigt att överväga din ekonomiska situation, risktolerans och din komfortnivå med prisvariationer när du gör ditt val, säger Oskar Isaksson. 

Lerum Energi finns här för att ge dig den information och det stöd du behöver för att göra det rätta valet för din situation. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring ditt elavtal!