2023-05-23

Trevlig invigning av viktigt tekniklabb

Rektor Lars Andersson och programansvarig Håkan Larsson på El- och Energiprogrammet vid Lerums Gymnasium är mycket nöjda med det nya tekniklabbet.

För tre år sedan bildades tankarna om att erbjuda eleverna på el- energiprogrammet ett iv-val för att slippa avbrott under elevernas praktikperioder. Kurserna har fokus på förnybar energi och distributionsnätet för att ge elverna en större kunskap om hur energibolagen jobbar. På tisdagsmorgonen var det dags för invigningen av det nya tekniklabbet på Lerums Gymnasium.

Under våren har Lerum Energi skänkt material ihop med ABB och samtidigt byggt ett tekniklabb på skolan för att efterlikna verkligheten på ett unikt sätt. Invigningstal hölls i tisdags av såväl rektor Lars Andersson vid El- och Energiprogrammet som av programansvarig Håkan Larsson.
Dagen till ära hade programansvarig bjudit in elever, lärare, rektor, press och näringslivskontakter till en trevlig invigning med festligt tilltugg och dricka. 

Unika utbildningsmöjligheter

Stämningen var hög och det märktes att många kände sig stolta över de nya utbildningsmöjligheterna som är unika i sitt slag i Sverige.  Från Lerum Energi medverkade bland annat Daniel Rand som ihop med Håkan Larsson är initiativtagare till det nya labbet.
Håkan brinner verkligen för att bygga en bra utbildning för sina elever och han har ett mångårigt samarbete med Daniel som till vardags arbetar som service- och entreprenadchef på Lerum Energi.
 
Daniel har med sin breda kunskap varit drivande för att få till tekniklabbet med hjälp av personal från service- och entreprenadavdelningen på Lerum Energi. Bygget av labbet har pågått sedan i mitten av februari och Daniel har även koordinerat satsningen med ABB som utöver Lerum Energi skänkt utrustning till den nya testmiljön.
Med på invigningen var också vår marknadschef Jenny Nordlund som höll ett kort tal och berättade om hur viktig utbildningen är för energibranschen och för Sverige som teknikintensivt industriland i stort. 

Daniel Rand och Håkan Larsson har ett bra och levande samarbete sedan många år tillbaka.

Hela Lerum i ett rum

Tekniklabbet har byggts av Lerum Energis elmontörer Tobias och Christoffer som har gjort hela installationsarbetet på plats.
- Rummet kan beskrivas som hela Lerum i ett rum, säger Håkan entusiastiskt.
Han berättar vidare att våra kraftverk, oavsett om det är vattenkraft, vindkraft, solkraft, kärnkraft eller andra kraftslag så levereras högspänning. I tekniklabbet visualiseras detta av att det kommer in högspänning till ett högspänningsfack och vidare till en transformator där den omvandlas till 400 Volt som går vidare via luftledning ner till servissäkringar som finns installerade i labbet och ut till mätarskåp, alltså våra vägguttag.
Allt detta finns nu på plats i ett enda rum där processen visualiseras tydligt för eleverna. 

Vi frågar programansvarige Håkan varför detta nu är så viktigt för eleverna?

 - Det ger eleverna en bredare kunskap inom el och en förståelse för hur det ser ut i verkligheten. Ungdomarna som skall bli morgondagens elektriker får en betydligt bättre förståelse med vad man kommer att arbeta med. Det gäller att inte bara jobba med att koppla in lite kontaktorer och belysningsstyrningar utan att man faktiskt vet hur strömmen kommer till brytaren och vilken process det är när man står och jobbar med ett elektriskt arbete i stunden. Man får en helt annan helhetsbild, säger Håkan och tillägger:

- Man måste inte åka iväg på ett studiebesök varje gång man pratar om ett ställverk utan vi kan se det här på plats i skolan och ta på det fysiskt i vårt egna labb - verkligheten är här och det känns fantastiskt. 

För Lerum Energis del är det oerhört viktigt att våra ungdomar satsar på utbildningar som har med el-och energiförsörjningen att göra. Detta för att kunna bygga morgondagens elektrifierade samhälle och hitta rätt kompetens. Avslutningsvis vill vi tacka Håkan för sitt brinnande engagemang för att utbilda morgondagens elektriker och ledare.
 
Läs även Lerums Tidnings artikel om invigningen. 

Under invigningen av det nya tekniklabbet delade Lerum Energi ut en gåva till programansvarig Håkan Larsson. Lerum Energi sätter stort värde på vårt gemensamma samarbete.

Eleverna är glada för att ha satsat på en utbildning inom el och energi som ger bra framtida möjligheter.