2023-04-13

Solcellsvågen – Vi träffar villaägare med solceller

Mats framför sin villa en solig dag i slutet av mars.

Intresset för solceller har ökat kraftigt och blivit ett bra alternativ för den som vill producera egen energi och samtidigt sänka sina elräkningar. Vi har träffat Mats Lomander som är en av villaägarna i Lerum som hoppat på solcellsvågen. 

Trycket för att installera solceller har nått nya höjder under de senaste månaderna och syns numera på allt fler hustak runt om i kommunen. Mats Lomander är en av våra kunder som den senaste tiden fått solceller monterat och installerat på sin villa, något han tycker fler borde kika på.
- Samhället är på väg att elektrifieras och för att klara omställningen behöver fler vara med och bidra, säger Mats.

En stor anledning till att Mats satsade på solceller är att få ner sin egen förbrukning och att minska sina elkostnader över tid.
- Vi såg en möjlighet att kunna producera egen energi. Elanvändningen har ökat i och med elbil, så då blir detta ett sätt att minska våra kostnader samtidigt som det bidrar till en bättre värld ur miljöperspektivet, berättar Mats. 

Under vårt samtal visar Mats upp sina appar där han från sin installatörs håll kan följa produktion och se sin förbrukning hemma.  Via Lerum Energis app kan han samtidigt kan se precis hur mycket överskott han producerar och som vi på Lerums Energi köper av Mats då han är elhandelskund hos oss. 

Mats kommer också att kika på möjligheten att koppla ett batteri som kan lagra överskottet från sin anläggning. Detta tillsammans med en vedeldad värmekälla i form av öppen spis ger också en trygghet i osäkra tider.
- Jag är inte orolig så. Däremot känns det tryggt och bra att veta att vi har möjlighet till både en värmekälla och viss elsäkring i form av solcellerna med batteri kopplat till sig, avslutar Mats. 

Läs  mer om solceller
Är du intresserad av solceller så kan du läsa mer om processen och hur du går tillväga på vår sida om solceller.