2022-08-26

Semestra med elbil

För de allra flesta är sommarsemestern över för denna gång och även i år har det varit populärt att semestra på hemmaplan i Sverige. Då elbilar blir alltmer populära ville vi se hur det egentligen funkar att ta sig runt med elbil i Sverige. Hur länge klarar man sig på en laddning och finns det ett tillräckligt stort utbud av laddstationer för att slippa bli sittandes på pottkanten mitt ute i ingenstans. Vi kollade läget med vår projektledare Thomas Mechau som i sommar tog med familjen ut i Sverige med elbil.

För oss var det första, riktiga långturen med elbilen berättar Thomas. Familjen började resan mot Bohuslän för att sedan fortsätta mot Östergötland, Dalarna och till sist hem igen. Totalt åkte vi ca 350 mil inklusive alla småutflykter här och där. Vi visste i stora drag vart vi skulle innan avfärd, så familjen planerade etapperna utifrån de laddställen som fanns.

Fokus låg på att ladda vid så kallade ”superchargers”, dvs snabbladdare, helst de som kan ge över 100kW. Då tar det bara ungefär 15-20 minuter att ladda upp till 80 – 90 % av batteriets kapacitet. Vi använde oss av ChargeFinder, en app där man kan se aktuella laddstationer och på så sätt planera sin elbilsfärd. Det finns många bra appar för detta och vi upplevde att det fungerade väldigt bra.

Thomas tog med familjen på bilsemester i sin elbil denna sommaren.

Så vad kan gå fel?

Överlag gick det väldigt bra och smidigt att resa runt och hitta laddstationer förutom ett planerat stopp i Djurås i Dalarna. När vi kom fram till laddstationen var den tillfälligt ur funktion. Som tur var hade vi tillräckligt med batterikapacitet för att ta oss till nästa station. Det hände också att det var kö och man fick vänta en stund, men det är ofta bara trevligt att stå och snick-snacka lite med andra som laddade, då går tiden fort.

Vissa stationer hade lite dåliga instruktioner på hur man skulle ladda, alla stationer fungerar inte på samma sätt utan det kan skilja i vilken ordning du ska koppla i saker och ting. Vid ett tillfälle fick vi ringa upp nätägaren och be om assistans då just den stationen var väldigt kinkig med att göra allt i exakt rätt ordning för att laddningen skulle starta. Dock fick vi kanonbra service. Vi var inte de första som ringt in angående problemet så de hade redan planer på att se över instruktionerna efter semestern.

Thomas tips till dig som vill resa långt med elbil:

  • Planera din resa lite i förväg så att du har en ”laddplan”. Använd en bra App som hjälpmedel.

  • Kolla laddstationerna i appen ibland under resan så att du inte riskerar komma fram till en trasig station.

  • Ställ in ladd-% på bilen så att du helst inte maxar din laddning mer än upp till 80% (De sista 10-20%:en kan ta lååång tid att ladda upp).

  • Ha tålamod vid laddstationerna – man ska inte ha bråttom på semestern.