2023-06-30

Rostiga lyktstolpar byts ut till nya med bättre skydd mot yttre miljöpåverkan

Hundkiss och salt är en av de främsta anledningarna till att lyktstolpar rostar sönder och måste bytas ut.
Alla nya lyktstolpar som Lerum Energi byter ut till är rotlackerade och ska stå emot hundkiss, salt och annan yttre miljöpåverkan bättre.
- Förhoppningsvis står dessa i 50 år innan de behöver bytas ut på grund av rost, säger Thomas Eriksson, biträdande chef service & entreprenad på Lerum Energi. 

I Floda i Hyltorna har Lerum Energi i veckan bytt ut 18 lyktstolpar. Anledningen är att de är rostiga vid roten.
I Lerums kommun finns det cirka 10 000 lyktstolpar som kommunen äger och som Lerum Energi underhåller och driftar.  Av dessa är det cirka 2 000 som är behandlade med rotlack.
- Rotlack har funnits i cirka 20 år och vi har använt det på merparten av stolparna som är uppsatta och bytta under den tiden, säger Thomas Eriksson.
 

Anders Axelsson och Lars Gustafsson byter ut en gammal lyktstolpe till en ny som har en ytbehandling som ska stå emot yttre miljöpåverkan bättre.

Man kan inte alltid se att en lyktstolpe är rostig. Hundkiss och salt tar sig in mellan fundamentet och stolpen och korroderar stolparna underifrån.
Men sedan finns det stolpar som har stått i 50 år utan rostangrepp. 

- Rostangreppet är en kombination av placering, salt, hundkiss och galvaniska strömmar. Vi byter ut stolpar lite löpande och emellanåt flera åt gången som nu i Floda. En lyktstolpe kostar mellan 4000 och 8000 kronor att byta ut beroende på om man behöver gräva för att byta fundamentet, säger Thomas Eriksson. 

Den gamla stolpen tas upp ur marken med hjälp av en hydraulisk domkraft.