2023-10-16

Öppet hus hos Hillefors grynkvarn

Christoffer var en av våra representanter på plats, här utanför grynkvarnen.

I förra veckan hade vi nöjet att delta i ett öppet hus hos Hillefors Grynkvarns Museiförening, när de bjöd in samarbetspartners och sponsorer. Vi på Lerum Energi var givetvis på plats för att ta del av en spännande och lärorik dag i den historiska kvarnens tecken.

Hillefors Grynkvarns museiförening är beläget vid den idylliska Säveån och ligger granne med oss på Lerum Energi i och med vårt vattenkraftverk i Hillefors. Vi har bland annat funnits med och hjälpt till med att vattenfylla kvarnrännan på nytt, men också varit ett stöd och möjliggjort satsningar för föreningen. Hillefors är en plats både vi och museiföreningen brinner för och det har blivit en plats där historia, kultur och hållbarhet kommer samman.  

Under besöket hade vi möjlighet att se grynkvarnen i full gång och det var en intressant upplevelse att få se konstruktionen och hur kvarnen fungerade.
-  Det var verkligen fascinerande att se kvarnen återigen snurrar efter att ha varit ur drift under så många år. Det blev ett extra roligt inslag i vårt besök, berättar Christoffer Sturesson, en av våra representanter på plats från Lerum Energi.

Wilma tar del av intressant läsning om kvarnens historik.

Vårt besök innefattade också en guidad rundtur av föreningens engagerade volontärer och medlemmar. Med stor passion delade de med sig av kunskapen om grynkvarnens historia, de unika träslagen som användes i dess konstruktion, och de olika processerna som kvarnen genomgått under årens lopp. Besökarna hade även möjlighet att se och känna på de skalade havregrynen, vilket gav en inblick i den tid då grynkvarnen spelade en central roll i samhället.
- Otroligt roligt att se det engagemang som alla på plats har i föreningen och arbetet som gänget har lagt ner med att renovera och underhålla kvarnen är minst sagt imponerande. Sammantaget ett mycket fint besök, avslutar Christoffer.   

 

Genomgång hur maskineriet i kvarnen fungerar.

Bilder från insidan med mycket spännande att titta och känna på.