2023-08-01

Nu har vi tömt Säveån – På ett ton skrot

Mängder med skräp och skrot togs upp under dyk och städinsatsen i Säveån vid Floda.

Under förra veckan fanns dykare från Ocean Recycle One, på uppdrag av Lerum Energi, på plats vid Säveån och gjorde en rejäl städning när över ett ton skräp togs upp.

Datorer, bilbatterier, cyklar och kundvagnar. Mängder med skräp och skrot drogs under föregående vecka upp ur Säveån i Flodaområdet när Ocean Recycle One städade i Säveåområdet kring Floda på uppdrag av Lerum Energi.

Säveån och våra vattendrag är en viktig del av kommunen, trots detta använder många våra vattendrag som soptippar. Därför anlitade Lerum Energi i sommar Ocean Recycle One som under en vecka har städat och fått upp cirka ett ton skräp och skrot från området i Floda och i stället slängt på Hultets återvinningscentral, där det hör hemma.
- Det har varit en del nyfikna Lerumsbor som kommit förbi och frågat vad vi gjort. Totalt har vi fått upp lite över ett ton skrot som har bestått av lite allt möjligt, berättar Filip Blenström från Ocean Recycle.

Uppdraget har skett i samråd med Länsstyrelsen för att säkerställa att det sker under en period där det inte stör djurlivet i och kring Säveån. Insatsen är en del i Lerum Energis miljöarbete kring Säveån, där andra insatser bland annat är ålyngelledarna vid Floda kraftverk och fiskvägarna som vi byggt och underhåller vid Hedefors och Hillefors.
- Vi hoppas att denna städinsats får fler aktörer att på sikt samverka i årliga insatser för en bra vattenmiljö i kommunens gemensamma pulsåder Säveån. Förhoppningsvis förstår folk vilken skada nerskräpningen har på natur och djurliv och slutar slänga skräp i naturen, säger Thomas Jansson, vice VD på Lerum Energi.
 
Läs mer om vårt miljöarbete.
Läs mer om Ocean Recycle One.