2021-07-30

Möt vår ekonomichef Thomas Jansson

Vi avslutar denna sommarvecka med att presentera ännu en trevlig medarbetare på Lerum Energi. Möt Thomas Jansson, ekonomichef med stort intresse för musik och matlagning.

Jag heter Thomas och är ekonomichef här på Lerum Energi. Jag leder och ansvarar för ekonomiavdelningens arbete där jag tillsammans med mina duktiga medarbetare sköter bokföring, skatter, moms med mera för våra tre bolag i koncernen men också för Partille Energis två bolag. Andra uppgifter inom mitt ansvarsområde är även månadsbokslut, kvartals- och tertialbokslut, årsbokslut, budget och rapportering till myndigheter. 

Vilket var ditt allra första jobb?
- Mitt första jobb var efter gymnasiet och lumpen. Då jobbade jag på utlandsverksamheten på Autotransit, ett företag inom Bilspedition med huvudkontor på Mölndalsvägen. Jag hade hand om reskontran, på agentavdelningen, för utländska transportörer som vi hade avtal med. Detta var innan alla jobbade med datorer så det var stora kort som man registrerade i en sorts reskontramaskin.

Något som verkligen intresserar mig i mitt arbete är att hitta förändringar i hur vi arbetar; att utveckla och skapa effektiva strukturer som underlättar det dagliga arbetet. Analyser och utredningar är också något som ingår i vardagen vilket jag tycker är roliga och intressanta uppgifter. Rollen som ekonomichef på Lerum Energi är både strategisk och operativ, vilket passar mig bra. Jag sitter med i företagets ledningsgrupp där vi sätter upp mål, strategier och andra frågor som rör utvecklingen av företaget.

Jag började på Lerum Energi i november 1999, precis innan millenniumskiftet. Så har varit här snart i 22 år! Tidigare arbetade jag på ett företag inom persiennbranschen i Alingsås men det kändes naturligt att söka mig hit till Lerum och Lerum Energi då jag vid den tidpunkten köpt hus här i kommunen. 

Vilken kompetens och egenskaper är viktiga att ha med sig om man vill jobba som ekonomichef?
- Högskoleutbildning inom ekonomi, program eller fristående kurser är en bra grund. Arbetslivserfarenhet från en ekonomiavdelning eller liknande är bra att ha när man tar steget till att bli ekonomichef. Man behöver gilla att arbeta med siffror, vara strukturell, analytisk och ha med sig goda ledaregenskaper. Man bör också behärska Excel som är ett ovärderligt verktyg i arbetet.

Vad gör du helst på din lediga tid?
- En löprunda i Härskogen eller runt Stamsjön är något jag satsar på att göra två gånger i veckan, lyckas jag med det så är jag väldigt nöjd. Jag lyssnar mycket på musik och är med och spelar piano i Blue Heaven Big Band, ett storband här i Lerum. På helgerna lagar jag gärna god mat och njuter det tillsammans med ett gott vin.

Till sist, har du någon dold talang?
- Kan laga japansk mat, det har jag lärt mig av min mamma som är född i Japan. Jag bodde och arbetade i Gambia under tre år så är även en fena på att laga gambianska maträtter. Men min favoriträtt är ändå spagetti med köttfärssås, den rätten tröttnar jag aldrig på. God till både vardag och fest och kan varieras hur mycket som helst, inte helt otippat för mina kollegor som sett mina lunchlådor på jobbet.