2021-07-08

Möt projektledaren Thomas Mechau

Dags att presentera ännu en av våra trevliga medarbetare här på Lerum Energi.
Här har ni Thomas Mechau, projektledare med stort intresse för sportfiske.

Jag heter Thomas Mechau och jag jobbar som projektledare på nätavdelningen här på Lerum Energi. Mitt huvudsakliga arbete är att bereda, projektera och projektleda nätutbyggnads- och reinvesteringsprojekt, främst i Partilles energis elnät, som Lerum Energi har drift- och underhållsavtal med.

Jag började på Lerum Energi i februari 2019. Dessförinnan hade jag jobbat som konsult och besiktningsingenjör inom elkraft i ca 7 år. Det var många timmar som spenderades i bilen, ofta stressigt och jag kände att det var dags att hitta något nytt och trevligt jobb på hemmaplan. Så när en ledig tjänst som projektledare, för nyanslutningar på nätavdelningen, utannonserades här på Lerum Energi så var jag snabb att skicka in ansökan! Jag hade tur och fick jobbet som senare ledde till min nuvarande och spännande tjänst, projektledare för nybyggnads- och investeringsprojekt. 

Mitt allra första jobb var, redan som 12-åring, som GT-försäljare i Majorna, Göteborg. Men min första riktiga anställning var på ett Glasmästeri i Sävedalen. Sedan dess har jag jobbat med allt möjligt; vaktmästare, truckförare, orderplockare, diskare, maskinoperatör, elektriker, drifttekniker och besiktningsingenjör.
Ja, det har blivit en del olika jobb under åren vilket har jag gett mig en både bra och bred erfarenhet.

Det som gör mitt arbete så roligt här på Lerum Energi är alla nya utmaningar man hela tiden ställs inför! Inget projekt är det andra likt - allt från att bygga nytt elnät i ett nybyggnadsområde till att trycka högspänningskablar under järnvägar. 

I större nybyggnadsprojekt är det en häftig känsla att se elnätet med tillhörande infrastruktur växa fram. Det dyker ständigt upp nya saker som man behöver reda ut och fördjupa sig i, nya saker att lära sig hela tiden. Som tur är har jag många duktiga och kompetenta medarbetare på Lerum Energi och vi stöttar och hjälper varandra i alla lägen. Utan dem hade det inte funkat – de är fantastiska!

Vilken kompetens och egenskaper är bra att ha om man vill jobba med det du gör nu?
- Som projektledare på Lerum Energi så måste man klara av att hålla många bollar i luften samtidigt och kunna ta snabba beslut. Man behöver ha god kommunikationsförmåga och vara problem- och lösningsinriktad. En god grundläggande elkunskap är viktig att ha då allt man gör till sist skall resultera i ett funktionellt, välbyggt och driftsäkert elnät.

Vad gör du på fritiden?
- Jag umgås helst med min härliga familj (fru och två barn), tränar karate några gånger i veckan och åker titt som tätt ut och sportfiskar i sjöar och vattendrag runtom här i Lerumstrakten. Ser också gärna på olika serier, ”Tjernobyl” är med sitt allvar och djup en stor favorit. Gillar även mer lättsamma historier såsom ”Himla många program” med Galenskaparna och After Shave, mycket glädje och skratt som aldrig går ur tiden.

Till sist, har du någon dold talang?
- Haha, nej inte vad jag vet.