2022-09-06

Minskad förbrukning sparar pengar

Logga in på Mina sidor eller ladda ner Lerum Energis gratisapp för att se hur förbrukningen sett ut för ditt hushåll det senaste året. Inför vintern kan det vara bra att planera budgeten, speciellt för kunder som ligger på rörliga avtal. Den icke förbrukade kilowattimman är den billigaste kostnadsbesparing man kan göra när priserna ligger högt. De verkliga eltjuvarna är uppvärmning och varmvatten. Här finns pengar att spara. Vi träffar kommunens energirådgivare Peter Rosengren för att förmedla några goda råd till minskad förbrukning.

Det finns flertalet sätt att minska sin energiförbrukning och därmed komma ned i kostnad. Genom att se över sitt uppvärmingssystem och användande av varmvatten finns tusenlappar att spara varje år. Vi frågar Peter Rosengren på kommunens energirådgivning om vad som påverkar energibehovet när det blir kallare ute. Framförallt är det värmesystemet som behöver mest energi när temperaturen sjunker berättar Peter. 

- Den första insatsen är att kontrollera att värmesystemet fungerar. Inga varningslampor eller servicemeddelanden ska synas. Man kan alltid sänka temperaturen, minska varmvattenanvändningen och släcka belysningen. Elgolvvärme och handdukstorkar kan ofta stängas av och man kan undvika att använda torkskåp och -tumlare. Det är också viktigt att behålla värmen i huset. Ett snabbt och enkelt sätt är att fälla ner persiennerna. De isolerar faktiskt lite och sparar värmen. Extra isolering och ett energieffektivt värmesystem är större insatser i ett hus men sparar desto mer. Vinden och även kryp-/kattvindar kan behöva tilläggsisoleras. Värmesystemet kan behöva bytas för att fungera energieffektivt, säger Peter.

Pengar att spara 

Vi har gjort ett räkneexempel tillsammans med Peter hur mycket man kan spara på att till exempel dra ned duschtiden från 10 till 5 minuter för ett genomsnittshushåll med 3 personer. 300 duschar på ett år.

Tips: Ställ in äggklockan i badrummet och spara pengar.

Räkneexempel dusch: 

Energiåtgång duch för ett hushåll på 3 personer

Tid

Förbrukning

Antal duschar

Pris

Total kostnad

5 min

2,3 kWh

900 duschar

2,72 sek*

5 622 sek

10 min

4,6 kWh

900 duschar

2,72 sek*

11 261 sek

Notera att beräkningen avser varmvatten från elpanna eller varmvattenberedare som värms till 55 grader. Överföringsförluster ökar energibehovet ytterligare något. Med lägre temperatur och/eller värmepump sjunker energibehovet. 

*Fast pris, 3 år daterat 1/9: 2.72 sek/kWh

Kostnadsbesparing, 5 minuters kortare duschtid:  5 639 kronor** 

**Baserat på 2.72 sek/kWh. Räkna om med ditt gällande pris.

Andra spartips för varmvatten kan vara att

  • Ta reda på hur många liter som din dusch förbrukar. Tar det mer än en minut att fylla en 10 liters hink så räknas det som om du har en energisnål dusch. Kan du tex minska flödet i en takdusch på 12 liter/minut till 9 liter per minut minskar du åtgången med 25%.

  • Man kan montera vattensparventiler på befintlig kran. Du kan också byta ut munstycken på husets kranar till just vattensparventiler så kan du spara upp till 40% av varmvattenförbrukningen. 

  • Diska i maskin. Handdisk under rinnande vatten kräver 3kWh medan maskindisk endast kräver 1 kWh enligt studier. 

  • Se över droppande kranar.

Räkneexempel värme:

Om man sänker värmen hemma med 1 grad hur mycket kan man spara då Peter? 

Vi kan räkna med schablonen 5 % besparing per grad som temperaturen sänks. Det innebär att siffrorna gäller ganska väl vid nollgradig utetemperatur berättar Peter. För en genomsnittsvilla med en årlig förbrukning om 20 000 KWh/år måste först hushållsel och varmvatten dras av för att räkna på rätt förbrukning. I vårt räkneexempel drar vi bort 7 000 kWh för hushållsel och 3 000 kWh för varmvatten. Det som återstår och utgörs av värme blir då 10 000 kWh.

Antal grader inomhus

Förbrukning/år

Pris

Total kostnad

22 grader

10 000 kWh

2,72 sek*

27 200 sek

21 grader

9 500 kWh

2,72 sek*

25 840 sek

20 grader

9 000 kWh

2,72 sek*

24 480 sek

Notera att beräkningen avser uppvärmning via direktverkande el eller värme från elpanna. Med värmepump sjunker energibehovet.

*Fast pris, 3 år daterat 1/9: 2.72 sek/kWh

Kostnadsbesparing med 2 graders sänkning av inomhustemperatur:  2 720 kronor.**

**Baserat på 2.72 sek/kWh. Räkna om med ditt gällande pris.

För djupare förståelse