2023-06-21

Mentorskap för framtidens kvinnliga ledare 

När Jenny Ekman sökte sig till mentorskapsprogrammet var hon väldigt taggad att komma ut i näringslivet och få pepp och guidning av en erfaren mentor. Det har verkligen blivit en toppenmatchning berättar Jenny Ekman efter sitt halvår med vår erfarna Marknadschef Jenny Nordlund.

För att hjälpa Energibranschen med mångfald och för att få fram nya duktiga ledare bildades nätverket Kraftkvinnorna under 2015. Kraftkvinnornas syfte är att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen som idag är väldigt mansdominerad. I höstas hörde nätverket av sig till Lerum Energi om att man önskade få med ledarskapsmentor från vårt företag vilket vi tyckte var väldigt spännande och roligt. Vi bestämde oss för att satsa på detta.

Lerum Energis marknadschef Jenny Nordlund blev under förra året kontaktad av Kraftkvinnorna för ett uppdrag att dela med sig av erfarenhet och hjälpa en adept att växa i sin karriär. Här fanns en möjlighet att göra något meningsfullt och samtidigt vidga Lerum Energis nätverk. Under ett halvårs tid har nu Jenny Nordlund agerat som ledarskapsmentor och under förra veckan fick Lerum Energi välkommet besök av hennes adept och namne Jenny Ekman, Strategy Developer på Flower i Stockholm.
- Jag kände när jag blev tillfrågad att jag här fick möjlighet att föra vidare viktig kunskap till yngre och kompetent kvinna på väg in i sin yrkeskarriär, berättar Lerum Energis marknadschef Jenny Nordlund. 

Jenny Nordlund berättar vidare att det varit ett roligt uppdrag att fylla på med värde för en yngre kollega samtidigt som hon fått känna att hon själv besitter värdefull kunskap som är viktig att ta med i karriären. Jenny Nordlund fick själv möjligheten att utvecklas som ledare i ett betalt mentorprogram för några år sedan då SKF:s dåvarande globala kommunikationsdirektör coachade henne löpande under ett halvår, något hon såg som fantastiskt lärorikt.

Studier och arbete

Jenny Ekman har arbetat på tillväxtbolaget Flower parallellt med hennes studier på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH) och under våren har hon även gjort sitt exjobb för KTH och SIDA i Botswana. Det har med andra ord inte saknats samtalsämnen att avhandla och både mentor och adept är väldigt nöjda med upplägget.
- Det har givit mig massor och jag är tacksam för att jag blev ihopmatchad med Jenny. Det har varit otroligt värdefullt med hennes input och guidning kring att vara ny i arbetslivet. Ett exempel på något som jag verkligen tar med mig är vikten av att ”välja sin chef”, berättar Jenny Ekman. 

Jenny Ekman är nu nyutexaminerad från universitetet och mentorprogrammet och kontakterna med Jenny Nordlund har betytt mycket för henne. Det har handlat om allt från ledarskapsfrågor, avtalsförhandling, vikten av att marknadsföra eller synliggöra arbetsinsatser till social mediestrategi och informationsdelning.

Avslutande besök och föreläsning för Lerum Energi

Innan det var dags att säga hej då till varandra föreläste Jenny Ekman för hela Lerum Energi om Flowers verksamhet, om samarbetet inom kraftkvinnorna och om spännande erfarenheter och upplevelser på plats i Botswana där examensarbetet skrevs under våren.
- Det var kul att även få delta på Lerum Energis sommaravslutning. Jag har fått rulla kabeltrumma och lösa rörpussel, något jag inte riktigt var beredd på när jag kom hit, avslutar Jenny Ekman.  

Jenny Ekmans examensarbete handlade om tillgång till el och förutsättningar för småskalig solkraft på landsbygden i Botswana och det var uppskattat och helt rätt tema för publiken på Lerum Energi. Dagen efter föreläsning och sommarfest på Lerum Energi visades Jenny Ekman runt på våra vattenkraftanläggningar och våra fiskvägar vid Hedefors och Hillefors samt fick en snabb koll på ålyngelledarena vid Floda Kraftverk och vårt nya titthål för fjärrvärme på samma plats. Jenny Ekman som annars bor och arbetar i Stockholm tyckte att det var otroligt vackert i Lerum och man skall inte bli förvånad om hon kommer tillbaka mot våra trakter i framtiden.

Föreläsning, samtal och rulla kabeltrumma. Jenny Ekman hann med massor utav aktiviteter under sitt besök i Lerum.