2023-01-13

Mätarbyte hösten 2023

Under hösten 2023 kommer Lerum Energi att rulla ut ett omfattande mätarbyte för alla våra kunder. Ca 33 000 elmätare i Lerum och Partille kommer att bytas ut mot toppmodern utrustning. De nya elmätarna är utrustade med så kallade HAN-port (Home Area Network) och är ett nytt kundgränssnitt som bland annat gör det möjligt för kunder att ta del av information om sin energianvändning direkt från mätaren.

Bättre kundfunktioner 

Genom en port på mätaren kan kunderna ansluta olika typer av utrustning för att dra nytta av en mängd data som elmätaren registrerar. Det kan vara utrustning som ger lastbalansering för elbilsladdning, visualisering av elförbrukning i realtid eller styrning av ”smarta hem”. Efterfrågan för sådan funktionalitet har skjutit i höjden i samband med den rådande energikrisen och de höga elpriserna.

Den nya elmätaren OMNIA e-meter ger snabbare, och mer detaljerade insikter i elnätet jämfört med tidigare generation, vilket skapar transparens berättar Anders Larsson, Account Manager på Kamstrup Electricity Division. Den nya mätaren är utvecklad från grunden av oss på Kamstrup för att kunna vara säker och robust, men också för att kunna ge hushåll och företag större kontroll över sin elanvändning.

VD för Kamstrup AB Jesper Daugaard säger att man är är stolta över att kunna leverera den senaste teknologin till hushållen i Lerum och Partille som kommer att kunna möta kundernas behov av framtida smarta lösningar.

 

Anders Zetterman, VD Lerum Energi tillsammans med Jesper Daugaard, VD för Kamstrup AB

 

Upphandling 

Upphandlingen som genomförts under förra året vanns av Kamstrup. Det känns jätteroligt och spännande att få jobba ihop med Kamstrup säger Stefan Bertrandsson som är projektledare för det stora mätarbytesprojektet på Lerum Energi. Stefan berättar vidare att Kamstrup varit en av våra leverantörer i nuvarande mätarlösning och att vi har varit väldigt nöjda med det samarbetet. Nu fördjupar vi samarbetet ytterligare då de kommer ansvara för både elmätarna, kommunikation och systemlösning samt utrullningen av nya mätare.  

 

Frida Vånder, Nätchef Lerum Energi, Anders Zetterman, VD Lerum Energi, Anders Larsson, Sales Manager Kamstrup, Stefan Bertrandsson, Projektledare Mätarbyte Lerum Energi, Klara Martinsson, Styrelse Lerum Energi, Jesper Daugaard, VD Kamstrup AB, under gårdagens avtalssignering.