2023-05-29

Lyckad titthålsoperation

Anders Glimfjord vid det nya "titthålet" utanför Floda kraftverk.

Vi har tidigare berättat om att det händer spännande grejer vid Floda Kraftverk. Förutom produktion av förnybar vattenkraft finns ett etablerat fjärrvärmenät runt om i kommunen och som också avlastar elnätet. Idag har vi färdigställt ett titthål i marken och med kompletterande QR-kod.

I Lerum finns faktiskt hela 70 km fjärrvärmerör som transporterar värme från våra fyra fjärrvärmeverk men som ligger dolda och nedgrävda i marken. Vi tyckte att det var synd att gömma undan så intressant teknik och för att visualisera den viktiga fossilfria värmekällan för allmänheten har vi idag färdigställt ett "titthål" ner i marken.

Anders Glimfjord som är projektledare för våra olika fjärrvärmedragningar runt om i kommunen berättar att det känns roligt att få presentera titthålet vid Floda Kraftverk, speciellt då vi under året också kommer att bjuda på en fjärrvärmeutställning på samma plats. Vi har tidigare välkomnat allmänheten till vattenkraftutställning vid Floda Kraftverk och nu blir det alltså snart dags att bjuda in till lärande om fjärrvärme. Samtidigt kan allmänheten få träffa personal från Lerum Energi över en kopp kaffe. och ställa frågor. Det finns ett stort intresse av att komma på våra öppna event vid Floda Kraftverk. Sist vi hade öppet hus kom mellan 500 och 700 personer berättar Jenny Nordlund, Marknadschef på Lerum Energi.  För att möta efterfrågan har vi nu alltså uppdaterat kommande utställning så man kan lära sig ännu mer om vilka produktionsanläggningar Lerum Energi driftar och underhåller på hemmaplan berättar Jenny vidare.

Barn och vuxna kan redan nu ta del av hur det ser ut under backen. Med hjälp av en QR-kod kan man läsa mer om vad som finns synligt under marken och blir samtidigt en rolig sak att göra för tex barnfamiljer som är på besök i lekparken eller för förbipasserande som är ute på promenad avslutar Anders och Jenny.    

Skivan som täcker hålet tåls att stå på och det är helt säkert att kika ner i hålet för att ta del över hur fjärrvärmerören fungerar.