2022-05-24

Lerums Gymnasium på studiebesök vid Floda Kraftverk

I fredags gästades Floda Kraftverk av elever från El- och Energiprogrammet vid Lerums Gymnasium. Tillsammans med programansvarig Håkan Larsson, Lerum Energis Service & Entreprenad Chef Daniel Rand och Marknadschef Jenny Nordlund fick eleverna en visning av kraftverket. Det var ett härligt och piggt gäng som vi hoppas få se mer av i fortsatt samverkan.

Studiebesök och praktik

Det är viktigt att gymnasium och näringsliv har ett gott samarbete. Eleverna på El- och Energiprogrammet utför sina praktikperioder ute på företag och det är en viktig del av deras utbildning. Studiebesök på olika företag ger också en bättre förståelse för det man studerar i skolan. Att få komma ut på praktik hos företagen blir ett första steg ut i arbetslivet. 

Håkan och eleverna tyckte det var särskilt intressant att få reda på hur mycket ström en generator av Floda-modell kan leverera och självklart också att få ta del av helheten. Man pratar en hel del om generatorer i undervisningen så att helt enkelt få se en generator av den storleken, som finns på plats i Floda Kraftverk,
i verkliga livet var väldigt uppskattat.

Energiomställningen

Vi passade på att fråga hur man som lärare ser på den energiomställning Sverige och världen nu är mitt uppe i. Håkan menar att energiomställningen är något vi skall ta på allvar, vi måste minska de fossila bränslena för vår miljös skull.

- För oss som jobbar med att utbilda morgondagens elektriker, ser att det kommer att finnas väldigt mycket jobb för elföretagen och kraftbolagen en lång tid framöver. Detta i sin tur gör att det kommer att vara stora möjligheter för våra elever att få jobb efter sin utbildning, säger Håkan vidare.

Varför skall unga människor välja El- & energiprogrammet på gymnasiet?

El-yrket är väldigt roligt och framför allt mycket varierande där man hela tiden står inför nya utmaningar. Det är ett yrke där det just nu är en stor brist på personal, så att få jobb efter utbildningen är nästan garanterat. Då det är brist på utbildade inom elbranschen finns det dessutom goda möjligheter till hög lön för rätt person säger Håkan

För ungdomar som går i tankarna att plugga vidare inom elområdet så vill Håkan slå ett slag för en nystartad IV-valskurs där man jobbar mer fokuserat kring lågspänningsnätet och hur elen distribueras över hela Sverige. Det är viktigt att eleverna får en inblick och gärna möjlighet till en praktikplats på ett energibolag. Något som senare också kan leda till en anställning. Lerum Energi välkomnar elever att söka sig hit och vi uppskattar att få jobba ihop med dessa duktiga ungdomar. 

Vi tackar för besöket!