2024-06-24

Lerum Energi bygger ny fiskväg

I höst bygger Lerum Energi sin tredje fiskväg vilket blir en historisk händelse. För första gången på närmare 200 år kommer öring, smolt, ål och flodpärlmussla att kunna komma hela vägen upp till Sävelången. 

När den nya fiskvägen invigs i oktober kommer ål, öring, smolt och flodpärlmussla att åter kunna komma hela vägen upp till, och ner från, Sävelången. Något som inte har kunnat ske på nästan 200 år. 

- Det är verkligen en viktig insats för den biologiska mångfalden. Som lokalt energibolag har vi ett ansvar för att bidra till ett hållbart samhälle. Vi kan inte göra allt, men genom alla våra kunder och med hjälp av olika partners kan vi göra mycket, säger Jenny Nordlund, marknadschef på Lerum Energi.

Invigningsdag 26 oktober

- Vi kommer också att anordna en invigningsdag den 26 oktober där vi gärna ser att partnerföretagen som varit med på initiativet är med och inviger själva fiskvägen ihop med oss, representanter för Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen och från Sävelångens Fiskevårdsområde med flera gäster. Vi planerar en trevlig familjedag där vi arrangerar roliga aktiviteter ihop med intressanta gäster och en festlig invigning, säger Jenny Nordlund och fortsätter.

Årets dykarinsats i Säveån

Om bara några veckor är det åter dags för årets dykarinsats i Säveån. Förra året rensades ett ton skrot på en sträcka av 500 meter så insatsen behövs verkligen för ett renare vattendrag och i höst är det alltså dags att bygga en ny fiskväg vid Floda Kraftverk.

Projektet i sin helhet sker på initiativ av Lerum Energi i dialog med Länsstyrelsen och Sävelången Fiskevårdsområde. Fiskvägen kommer att utformas som en så kallad Larniertrappa. 

- Konstruktionen är väl beprövad i bland annat Storbritannien och Frankrike, men vad vi förstår är det första gången den används i Sverige. Det har redan väckt stort intresse runt om i landet och det gör det lite extra spännande. Det är alltid kul när man kan få gå först, säger Jenny Nordlund.