2024-03-19

Lär känna vår nyblivna 60-åring Stefan Edvardsson

Stefan Edvardsson, nybliven 60-åring och en av våra mest erfarna anställda på Lerum Energi, tar oss med på en resa genom sin karriär och minnesvärda händelser.
Med nästan 35 år på företaget har Stefan arbetat sig igenom olika avdelningar, från sina tidiga dagar som elmontör till att nu ansvara för NIS-systemet. Genom åren har han bevittnat och hanterat stora utmaningar, från snöstormar till förvärv av nya kundbaser. Vid sidan av sitt arbete lever Stefan ett aktivt liv, präglat av sitt hundintresse. 

Stefans mångåriga erfarenhet och rollutveckling hos företaget

- Mitt allra första jobb var att montera motorer på Volvo men min tid på Lerum Energi började för snart 35 år sedan. Jag började som elmontör efter att en kompis tipsat om att de sökte folk på ”Elverket” som det så fint hette då. Där fick jag utföra en mängd olika arbetsuppgifter. Allt från ny- och ombyggnation av luftledningar, röjning av ledningsgator, kabelförläggning, byggnation av nätstationer, service och underhåll av våra kraftstationer till mätaravläsning och vägbelysningsarbeten. 

Efter cirka 11 år blev en tjänst för planering och beredning ledig och det höll Stefan på med i cirka 5 år innan han strax efter stormen Gudrun blev avdelningschef. Efter stormen blev det fokus på att vädersäkra vårt ledningsnät och det är något Lerum Energi har arbetat med fram till förra året. 

Nu på senare tid ansvarar Stefan för vårt NIS-system. I vårt NIS-system dokumenterar vi alla våra elanläggningar. Det är också ett system där vi hanterar våra planerade och oplanerade avbrott. Det är även ett ärendehanteringssystem för både små och stora projekt samt ansluta-ärenden. Vi dokumenterar även de besiktningar vi gör av våra elanläggningar.

- Jag trivs väldigt bra med mitt arbete, jag gillar att det är många olika arbetsuppgifter och att det är nära till beslut som gör det lätt att bedriva förändringsarbete. Sen har jag fantastiska kollegor som jag alltid har väldigt roligt ihop med! säger Stefan.

Stefan är en av våra mest rutinerade medarbetare, hela 35 år har han varit på bolaget.

Vad hittar du helst på när du inte är på Lerum Energi?

- Jag har alltid haft ett stort hundintresse och när jag kommer hem från jobbet har jag en Golden retriever som väntar på att få komma ut. Jag har varit medlem i brukshundsklubben i många år och tränar och tävlar i sök. Får jag tid över tycker jag det är roligt att fotografera. Min yngsta grabb tränade och tävlade i simning och då blev det en hel del simbilder. Sen blir det såklart en del fina naturbilder på hunden i skogen. 

Om du får välja en tv-serie att se på repeat resten av ditt liv, vilken blir det då?  

- En amerikansk vilda västernserie som heter Familjen Macahan.

Stefan tar gärna vackra bilder på sin hund Trolla.

Stefan reflekterar över några av de större händelserna under sin tid på Lerum Energi

  • 1992 blev vi ett kommunalt bolag. Samma år köpte vi Vattenfalls distri­butionsanläggningar i södra Floda och tog över drygt 2 000 abonnenter.

  • Snöstormen 1995. Där blev några tusen abonnenter strömlösa och det blev en hel del pulsande i halvmeter snö för att kunna laga och såga bort träd på ledningarna.

  • I november år 2000 förvärvade vi Tollered av Vattenfall AB. Då vi fick vi ansvaret för ytterligare drygt 500 abonnenter. Övertagandet av både södra Floda och Tollered skedde i en tid då kommuner runt om i landet sålde sina elnätsbolag. Då var det extra roligt att våra ägare satsade på att öka vårt elnät.

  • Stormen Gudrun 2005 påverkade oss rejält. Det var många tusen kunder strömlösa och vi arbetade en hel vecka oavbrutet innan alla kunder hade fått tillbaka strömmen.

  • Stormen Per 2007 drabbade även oss där en del kunder blev strömlösa. Här kunde vi laga felen och koppla på strömmen relativt snabbt.

  • I april 2019 får vi ett totalansvar får Partille Energis elnät och fjärrvärmenät samt dryga 14 000 kunder.

  • Det kanske allra största som har hänt är ingen enskild händelse utan alla de investeringar vi gjort från 2008 och fram till idag. Totalt har vi grävt ner luftledningar och byggt nya nätstationer för cirka 750 miljoner kronor. Detta kommer vi och våra kunder ha nytta av under många år framöver.