2025-04-30

Låga nivåer i Mjörn påverkar vattenflödet

Vattenflödena är just nu mycket låga i stora delar av södra Sverige. Kartor från SMHI visar rött över stora områden, och flera medier rapporterar om en annalkande vattenkris. Trots det låga flödet i Mjörn finns i nuläget ingen större oro för att låga vattennivåer skall skapa problem för Lerum Energis vattenkraftsproduktion och fiskvägar. Nederbörd kan komma in snabbt – något vi kunnat se från tidigare säsonger. 

Mjörns vattennivå påverkar systemet

Mjörns nivå påverkas främst av nederbörd och tillrinning. Totalt finns omkring 55 mil rinnande vatten uppströms sjön, och vintern 2025 började faktiskt med ovanligt höga nivåer. I vecka 4 låg nivån på 58,81 meter – cirka 35 centimeter över snittet för samma vecka. Men sedan dess har det gått snabbt nedåt. I vecka 13 gick nivån under årsmedel, och under vecka 17–18 låg den under det lägsta uppmätta minimiflödet för perioden 2006–2024.

Vattennivån i sjön Mjörn har stor betydelse för hela systemet och när vattenflödena är högre eller under det normala påverkar det också produktionen av förnybar el. 

– Ju mer vatten vi får in uppströms, desto mer kan vi producera, förklarar Ingemar Carlsson, Vattenkraftsansvarig på Lerum Energi. Men vi har också begränsningar i våra stationer som gör att vi behöver hålla koll på nivåerna noggrant.

Detta påverkar flera stationer i kedjan från Mjörn ned mot Göteborg och Säveåns utlopp. Just nu är flödet i Säveån ganska lågt, och vår största generator i Hedefors står stilla eftersom vattenmängden inte räcker till. För att kunna köra båda generatorerna i Hedefors krävs ett flöde på 15 m³/s.

Övriga tre generatorer producerar dock som vanligt och våra fiskvägar har de flöden som krävs för årstiden. 

Hur påverkas driften vid Floda Kraftverk?

Lerum Energi samlar dagligen in data från sina anläggningar: vattennivåer, flöden, produktion, temperaturer och mer. Dessa data används för att styra driften och anpassa produktionen efter rådande förutsättningar. 

– Vi har automatik som styr det mesta, men vid större förändringar i nivåerna kan vi även gå in manuellt och justera, säger Ingemar. I dagsläget ligger flödet vid Floda Kraftverk på omkring 7 m³/s – jämfört med 30 m³/s vid samma tid förra året. 

Trots det låga flödet finns i nuläget inga större bekymmer – även fiskvägen vid Floda Kraftverk, som ska hållas öppen till 15 maj, ska kunna hållas igång utan problem.

Lerum Energi arbetar utifrån vattendomar och miljöhänsyn

Lerum Energi följer också de vattendomar som reglerar hur mycket vatten som får släppas i olika situationer.

– Blir det höga flöden släpper vi ut så mycket vi kan genom våra luckor, men om vi inte kan följa domarna – till exempel vid extremt höga eller låga flöden – måste vi meddela Länsstyrelsen, berättar Ingemar.

Vid riktigt höga nivåer har det hänt att vattennivån i Sävelången stigit upp till 50 centimeter över dämningsgränsen. I sådana lägen sker även samråd med kommunen. Ett nytt samarbete är dessutom på gång för att hantera frågor kring rasrisker längs Säveån.

Vad krävs nu?

– Naturen behöver regn, konstaterar Ingemar. Snösmältningen uteblev i år, och det är viktigt att nederbörden kommer igång snart. Men vädret kan vända snabbt – det har vi sett förr.

Han nämner våren 2021 som ett exempel, då det kom hela 110 mm regn i maj – något som snabbt förändrade förutsättningarna. 

Så sparar du vatten hemma – små förändringar som gör skillnad

Vattennivåerna i våra sjöar påverkas också av hur vi använder vattnet i vardagen. Här är några enkla tips för att minska din vattenförbrukning:

  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.

  • Samla regnvatten från takrännor för att vattna trädgården.

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.

  • Diska inte under rinnande vatten.

  • Ställ en kanna med vatten i kylen – då slipper du spola tills det blir kallt.

  • Samla upp vattnet som stått still i kranen, t.ex. för att vattna växter.

  • Laga läckor och droppande kranar – många liter kan gå till spillo över tid.

  • Undvik att vattna med dricksvatten.