2022-06-03

Härligt besök av Hallsås förskola             

På torsdag förmiddag fick Lerum Energi ett härligt besök av 20 barn och 3 pedagoger från Hallsås förskola i centrala Lerum. Några föräldrar kom också med på dagens besök och alla barn hälsades välkomna med var sin fröpåse och lite frukt. Den stora gruppen tog bussen till Floda Kraftverk och med sig hade de en fantastiskt fin present till oss på Lerum Energi. Barnen hade skapat sitt egna vattenkraftverk i papp och med färgglada kraftstenar. En gåva vi kommer att spara!

Det är alltid roligt med presenter, speciellt såhär fina från duktiga förskolebarn!

Vi frågade initiativtagare och förskolepedagog Frida Hedberg hur förskolan kom på idén att kontakta Lerum Energi?

Frida berättar att förskolegruppen arbetat med krafter under läsåret. Detta utifrån att barnens lekar handlar om att ha egenskaper som eldkraft, iskraft, gyllene kraft osv inspirerat från olika hjältar som Pokémon, Ninjago, Elsa och andra figurer. Vi har undersökt vad kraft är, var krafterna finns, om de har olika färg eller känsla, vilken är min inre kraft osv. I detta projekt har vi bla studerat vattenkraft och vindkraft berättar Frida.  Här vill jag också tillägga att barnen kommit fram till att den starkaste kraften är kärlekskraften säger hon vidare.

Vad tyckte du och dina kollegor var bäst med dagens kraftverksbesök?

Det var jätteroligt att ni ville ta emot oss! Fint att få besöka ett kraftverk på riktigt, det sätter igång tankar hos barnen och ökar förståelsen för krafterna som vi arbetat med så mycket. Ål- rännan var väldigt intressant! Vi på Lerum Energi tycker att det är  jättekul att se att det finns ett intresse för den förnybara produktionen på hemmaplan nu när klimatet blir allt viktigare och i synnerhet för våra barn som växer upp.

Vad tror du barnen gillade mest? Vi ställde faktiskt frågan direkt  till våra underbara barn säger Frida och här är svaren:

  • Att det lät mycket och var häftiga maskiner

  • Det var roligt att träffa Jenny och Tommy

  • Det var coolt att dom hade en åltunnel

  • Att vatten blir till el tycker jag var coolt

  • Coola maskiner med ström, att det blev blixtrar i röret

  • Att den största maskinen var så stor!

  • Äpplet var gott!

Hur ser du på den energiomställning Sverige och världen nu är mitt uppe i?

Det är en stor och viktig fråga! Grundläggande för framtiden och planetens överlevnad.

Stort tack till de tre fantastiska pedagogerna Frida Hedberg, Linda Kanerva, Linda Andersson, men framförallt ett stort tack till barnen för deras engagemang och för den fina presenten!