2021-08-24

Håll koll på ditt rörliga elpris 

Ett rörligt elpris är, precis som namnet antyder, ett elavtal som följer upp- och nedgångarna på den nordiska elbörsen. Det kan jämföras med fast eller rörlig ränta. Rörligt elpris har på senare år blivit alltmer populärt och idag väljer ungefär hälften av hushållen ett avtal med rörligt pris. 

Det rörliga elpriset baseras normalt på ett månadsmedelvärde av spotpriset (börspriset) under hela månaden och fastställs således när månaden är slut. Även förbrukningen beräknas som ett medelvärde för hela månaden. Det innebär att även om elpriset är högt enstaka dagar kan månadsmedelvärdet vara lågt.

Observera att spotpriset endast utgör en del av det pris du betalar. Spotpriset är samma på alla elhandelsbolag. Utöver spotpriset för el så kommer elpriset för konsumenter med rörligt elavtal även inkludera elhandlarens påslag, kostnad för elcertifikat, övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms. Momsen avser ett tillägg med 25 procent för samtliga kostnader i priset. Priserna för elcertifikat har sjunkit den senaste tiden vilket medför att den kostnad för elcertifikat du som konsument betalar förväntas vara låg framöver. 

Detta innebär att det faktiska elpriset som står på din faktura och som du betalar varje månad kan skilja sig åt beroende på vilka övriga kostnader som tillkommer utöver spotpris. Var noga med att kolla vad dessa övriga kostnader innebär så du inte får onödiga extraavgifter som i slutändan ger dig ett högre pris än väntat. Viktigt att tänka på när du tecknar avtal!

Fördelar med att teckna Rörligt elprisavtal här hos oss på Lerum Energi

  • Du får allt på en och samma faktura.

  • Vi skänker 200 kronor till en lokal förening som du själv väljer.

  • Vinsten stannar på hemmaplan – allt återinvesteras i Lerums kommun.

  • Ärliga priser utan dolda avgifter (som tex högt pris på elcertifikat).

  • Du kan närsomhelst binda om till ett fast avtal.

  • Lättillgänglig och lokal kundservice som gärna ger dig support.

Varmt välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig med ditt ärende!
Teckna elavtal, anmäla en flytt, fakturafrågor med mera.

Telefon: 0302-558 50
E-post: