2024-05-20

Från världshav till vattendrag: möt vår före detta anställde Bertil Svensson

I 44 år var Bertil Svensson en hängiven medarbetare på Lerum Energi. Efter så många år i arbetslivet och på samma arbetsplats kan man tro att man vill lägga det livet bakom sig. Så fungerar inte riktigt Bertil. Hans stora intresse för djur- och naturlivet har lett till att han vid flertalet tillfällen assisterat oss vid till exempel byggandet av våra fiskvägar eller som guide vid olika former av företagsbesök och marknadsevent. Han är också en hejare på att bistå med hjälp när det är dags att grädda våfflor, något som gör alla på företaget riktigt lyckliga. Bertil är ett levande bevis på att engagemang och intresse inte minskar med åldern. Häng med när vi tar en pratstund med vår gamle kollega och får lyssna till hans intressanta liv.

Livet till sjöss

Efter 9 år i skolan var det dags för Bertil att skaffa sig ett jobb. Gården han är uppväxt på har gått i arv och han själv är 10:e generationen. Efter att knappt ha rundat ladugården kände Bertil att han gärna ville se och upptäcka världen och därför hamnade han till sjöss. Många av världens hörn har besökts och han tog ofta hjälp av Sjömanskyrkan för att hitta spännande platser att besöka.

- Ett av mina starkaste minnen från mina år på sjöss var när jag fick se världens största träd, General Sherman som ligger i Giants Valley i Kalifornien, berättar Bertil.

Efter några år till sjöss hade Bertil möjlighet att bli styrman, men det tyckte han inte lät som något för honom. I stället valde han att bli däckmaskinist och på den vägen började han nosa på det elektriska. Livet på sjöss tog ganska hastigt slut och kort därefter träffade han sin fru Ingela och de tog över gården.

- Ingela är en sann djurvän och har varit den som tagit hand om alla de djur vi haft på gården medan jag mer skött allt runtomkring med till exempel skogsbruk säger Bertil. 

Bertil under äppleträden som bär de äpplen som senare blir hemmagjort must.

Åren på Lerum Energi

Ganska tätt inpå att han tog över gården fick han även nys om att de sökte folk på "elverket". Efter ett samtal med dåvarande chef ombads Bertil att börja redan dagen efter vilket han gjorde. Under sina 44 år på Lerum Energi har han fått vara med om väldigt mycket, allt från stormar som ställt till det med elförsörjningen till omfattande arbete med att gräva ner luftburna ledningar. Vattenkraften är något som ligger Bertil varmt om hjärtat och han har arbetat mycket med just våra kraftverk i kommunen.

Ett av Bertils största intressen är fågellivet och han har ägnat otaliga timmar åt fågelskådning i sitt liv. Det stora intresset för fågel- och djurlivet har även kommit väl till användning vid just arbetet kring kraftverken.

- Jag har inventerat fåglar i 54 år och vi ser ett väldigt rikt djurliv kring just Säveån och flera arter trivs väldigt bra i det strömmande vattnet kring kraftverken, berättar Bertil. 

Några av Bertils finaste minnen är från byggandet av våra fiskvägar vid både Hedefors och Hillefors. 2016 fyllde Bertil 65 och det var dags att börja tänka på pensionen. Det var en ganska hektisk period men Bertil bestämde sig snabbt för att vänta in Sädesärlan som kommer med våren. Sagt och gjort och det 27 mars 2017 gjorde Bertil sin sista dag på Lerum Energi.

- Jag är väldigt stolt över att ha fått vara med vid skapandet av de fina fiskvägarna och jag ser väldigt mycket fram emot den kommande fiskväg som ska byggas vid Floda kraftverk och invigas senare i höst, avslutar Bertil. 

Mer om just denna spännande del kommer vi på Lerum Energi be att få återkomma till senare under sommaren.