2025-05-06

Fjärrvärmen växer – Lerum Energi investerar för framtiden

En ny, modern energicentral i Stenkullen ska ta fjärrvärmen i Lerum till nästa nivå. Beslutet om en storsatsning är taget – nu startar arbetet med att framtidssäkra både miljö och energitillgång för kommunens invånare.

Anders Zetterman, vd, tillsammans med Leif Viklund, fjärrvärmechef på Lerum Energi.

Beslutet är taget – nu växlar vi upp

Den 24 april tog kommunfullmäktige i Lerum ett viktigt beslut för framtiden: att satsa på en omfattande utbyggnad av fjärrvärmenätet. Initiativet bygger på kommunens Energiplan från 2024, där fjärrvärmen pekas ut som ett av de mest strategiska områdena för en hållbar energiförsörjning.

Lerum Energi kommer nu att inleda arbetet med att ersätta de befintliga anläggningarna i Floda och Stenkullen med en helt ny, gemensam energicentral i Stenkullen. Det innebär ett stort tekniskt lyft – men också bättre möjligheter att ansluta fler kunder längs ledningsnätet.

– Det är en investering i trygghet, kapacitet och framtidens energisystem, säger Anders Zetterman, vd på Lerum Energi.

En gemensam lösning – för klimat och effektivitet

Genom att samla produktionen i en central anläggning skapas stora samordningsvinster. Istället för att lappa och laga i två åldrande system byggs nu en ny struktur som både förbättrar driften och skapar utrymme för expansion.

– Om vi lyckas knyta till oss större aktörer, till exempel från industriområdet i Stenkullen, kan vi skala upp produktionen. Det gynnar alla – ju fler kunder, desto mer effektivt kan vi nyttja värmen, säger Zetterman.

Mer klimatsmart än någonsin

Den nya anläggningen kommer också att byggas för att möta framtidens miljökrav. Bland annat planeras för att elda med lågvärdiga bränslen som trärestprodukter, vilket gör det möjligt att ta tillvara på resurser från exempelvis den planerade kretsloppsparken.

– Vi vill korta transportsträckorna och använda bränslen som annars skulle gå till spillo. Med rätt teknik kan vi bränna dessa på ett sätt som håller nere utsläppen av stoft, säger Leif Viklund, fjärrvärmechef på Lerum Energi.

Anläggningen ska klara kraven i EU:s MCP-direktiv för medelstora förbränningsanläggningar – vilket bland annat innebär rökgasrening med el- och stoftfilter.

Förberedelser pågår – byggstart inom två år

Innan själva byggnationen kan börja ska projektdirektiv och upphandlingar tas fram. Planen är att bygget ska starta senast 2027 – med målet att anläggningen ska stå färdig för drift 2029.

– Vi ska bygga för framtiden. Det handlar inte bara om dagens behov utan om att skapa ett system som kan växa, säger Leif Viklund, Fjärrvärmechef på Lerum Energi. Det är också viktigt att vi i framtiden kommer kunna lagra energi – till exempel billig överskottsel från sol, vind och vatten – och använda den när behovet är som störst.

Tryggt, stabilt och hållbart – det här är fjärrvärme

Fjärrvärme är inte bara ett prisvärt alternativ – det är också ett viktigt verktyg för att minska klimatpåverkan. Till skillnad från elmarknadens rörliga priser erbjuder fjärrvärme en stabil prisbild över tid.

– Har man tidigare haft elvärme eller värmepump, så innebär ett byte till fjärrvärme en direkt avlastning för elnätet. Det gör skillnad, även lokalt, säger Leif Viklund.

Och miljövinsterna är tydliga: med färre och effektivare anläggningar, bättre bränslemix och högre verkningsgrad blir Lerums fjärrvärme både klimatsmart och framtidssäker.

 Läs mer om fjärrvärmesatsningen i lokala tidningen här