2022-11-16

En eftermiddag på fältet

Tidigare i höst fick vi följa med vår Nätchef Frida Vånder när hon tillsammans med våra montörer var ute och kopplade in nya anslutningar till vårt elnät. På schemat denna dag var det en nyanslutning av ett bostadshus och två byggströmar som skulle göras. Den ena byggströmmen var till ett tillfälligt evenemang i Partille och den andra för ett husbygge.

- Vi monterade upp nya mätare och anslöt anläggningarna genom att helt enkelt koppla in ena änden av kabeln till vår anläggning (kabelskåp eller nätstation) och sedan andra änden till kundens anläggning. Vi utförde även isolationsprovning, eller meggade som det kallas, berättar Frida.

Det blev också en del bilåkande och upptäcktsfärd i Lerums-skogarna. Ett byggskåp stod placerat långt in i skogen och det krävdes lite utforskning innan skåpet kunde lokaliseras i växtligheten. När byggskåpet väl identifierats kunde personalen koppla in byggströmmen. Det kan alltså krävas bra orienteringsförmåga för att söka rätt på viss utrustning ute i naturen berättar personalen.

Vi på marknad tycker att det är spännande att höra hur en dag kan se ut på fältet och få lite bilder på hur det går till när vi ansluter olika anläggningar till vårt elnät.

Här håller Lars på att sätta tillbaka luckan efter att ha installerat en nyanslutning av ett bostadshus i Lerum.

Hamid kopplar in kabeln i kundens anläggning.

En byggström kopplas in för ett evenemang i Partille.

Här står byggströmmen redo att användas.