2024-07-08

Elkollo: kreativt och tekniskt för framtida elektriker

Under vecka 27 arrangerades för första gången ett spännande Elkollo i kommunen. Evenemanget riktade sig till ungdomar mellan 9 och 15 år och var öppet för alla som ville delta. Syftet med Elkollo var att väcka intresse för elteknik och elbranschen genom en rad kreativa och tekniska utmaningar. För att ta del av denna upplevelse och få en inblick i arrangemanget, åkte vi självklart dit för att kolla läget och se hur ungdomarna tog sig an de olika utmaningarna. 

Stor kreativitet och fint samarbete

Lite drygt 30 barn hade samlats i Floda lada på onsdagen när vi anlände. Stämningen var på topp och barnen, som var indelade i grupper, var i full gång med att tillverka sina egna bananpianon – ett otroligt häftigt och kreativt projekt som verkligen satte deras kunskaper och fantasi på prov. Det var fascinerande att se hur de med stor koncentration och glädje omvandlade frukter till musikinstrument med hjälp av elektricitet. 

Dagen innan hade barnen fått en grundlig introduktion till hur man kopplar el på olika sätt. Denna kunskap använde de för att skapa en mängd olika innovativa projekt. Ett av de mest imponerande resultaten var när några deltagare byggde sina egna versioner av det klassiska spelet ”Operation”. Genom att erbjuda praktiska och inspirerande aktiviteter fick deltagarna möjlighet att utforska och lära sig om elektricitetens fascinerande värld på ett interaktivt och engagerande sätt.

Det är Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) i samarbete med Lerums Kommun som står bakom arrangemanget av Elkollot. Målsättningen med kollot är att fler ungdomar i framtiden ska lockas till elbranschen. För att främja elbranschen och elprogrammet ytterligare har Jacob, Jesper och Malte, tre elever från elprogrammet på Lerums Gymnasium, engagerat sig i att stödja deltagarna. De tycker det är mycket givande och roligt att se ett intresse för elektricitet väckas redan i unga år.

Deltagarna fick möjlighet att arbeta både kreativt och tekniskt under veckan.

Djupare samarbete kommande år

Lerum Energi har i år sponsrat med en trevlig goodie-bag till deltagarna och nästa år hoppas vi kunna utveckla samarbetet tillsammans med ECY och kommunen. Att anordna ett Elkollo erbjuder inte bara barnen en unik möjlighet att utforska teknik och el på ett praktiskt och engagerande sätt, det ger också värdefulla kunskaper och erfarenheter som är direkt tillämpbara i både skolan och framtida yrkesval. 

- Det är så kul att se både barn och elevledare gå all-in. De har alla verkligen kört på full fart under dagarna här. De har skapat allt från myslampor till inbrottslarm. Det är så kul att se hur de hjälper varandra och har kul tillsammans, berättar Karl-Oskar Ankarberg, elkolloledare och projektledare ECY.

Att se barnens kreativitet och uppfinningsrikedom i full blom var verkligen inspirerande. Det var tydligt att Elkollo inte bara handlade om att lära sig om elektricitet, utan också om att uppmuntra samarbete, problemlösning och praktisk tillämpning av teoretisk kunskap.

Förutom att ägna sig åt tekniska pyssel kunde man även spela pingis eller som i detta fall göra sig en snygg tatuering(självklart klistermärken).

De otroligt engagerade ledarna!