2024-02-27

Att navigera genom jämförelsesidor och granska bolagens avgifter

I jakten på det bästa elavtalet är jämförelsesidorna ett bra verktyg för konsumenter. Men är de bästa priserna verkligen alltid att lita på? En djupdykning i denna fråga avslöjar att det inte alltid är fallet. 

När du kollar igenom jämförelsesidorna för elpriser, är det lätt att bli överväldigad av de erbjudanden som lockar med rabatter och förmånliga priser. Men Oskar Isaksson, säljare på Lerum Energi, varnar för att dessa erbjudanden kan vara svåranalyserade på lång sikt.
- Stora rabatter betyder höga fakturabelopp när rabatten går ut. Ofta innebär en tillfällig rabatt att avtalet blir betydligt dyrare när rabatten löper ut efter några månader, förklarar Oskar.

Så hur navigerar man bäst genom denna labyrint av erbjudanden och priser? 

Först och främst är det viktigt att vara medveten om att de flesta jämförelsesidorna är vinstdrivande och därmed kan bolag köpa sig sin plats i listorna. Oskar rekommenderar att vara extra försiktig när man litar på sådana sidor och istället rådgöra med pålitliga källor som oberoende prisjämförelsesidan Elpriskollen.

En annan viktig punkt att ha i åtanke är att inte bara stirra sig blind på priset i sig, utan att noggrant granska de olika avgifter och påslag som kan ingå i avtalen. Det är här många leverantörer blir kreativa med sin terminologi, vilket kan göra det svårt för konsumenten att få en klar bild av den verkliga kostnaden.
- Det är tyvärr ofta svårt att reda ut vilka avgifter elhandlare tar ut, men det man vill vara extra uppmärksam på är vad de tar för påslag och avgifter.

Så vad är det då som utmärker ett pålitligt elbolag?

Enligt Oskar är det viktigt att göra sin egen förhandskoll och välja företag med gott rykte och positiva recensioner. Man kan också hålla utkik efter stämpeln Schysst elhandel. Schysst elhandel är en certifiering framtagen av Energiföretagen Sverige i syfte att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsföretag. Att ta sig tid att ringa till ett pålitligt bolag kan också vara en klok åtgärd för att få personlig vägledning och råd.

Vi på Lerum Energi är transparanta med våra priser och har inga dolda avgifter.

- Vi har alla våra priser på hemsidan, och vill man veta mer ingående vad som ingår i priserna är vi alltid tillgängliga på telefon. Vår största styrka är att vi agerar på hemmaplan för hemmaplan, det innebär att allt vi tjänar återinvesteras i kommunen och vi finns lätt tillgängliga på telefon och på plats om man istället vill besöka oss, avslutar Oskar.