2024-05-17

Aktivitetsdag för teknikprogrammet 

Under gårdagen besökte förstaårseleverna vid teknikprogrammet på Lerums gymnasium vårt vattenkraftverk vid Hillefors. Innan besöket hade programansvariga tagit fram verklighetsnära fysikuppgifter till eleverna. Det var allt ifrån verkningsgrad vid full effekt, vattenflöde genom vattenkraftverket till fallhöjd som eleverna fått göra beräkningar på. Att sedan få se kraftverkat driftas i verkligheten och kunna se och höra forsens brus kan ge en meningsfull koppling mellan teori och praktik.

Anders Björling arbetar som fysik och matematiklärare på Lerums gymnasie och han var väldigt nöjd med studiebesöket i Hillefors. 

- Det jag uppskattade mest och upplevde som positivt för eleverna var att få se verkligheten som fysiken kan beskriva. Det är lätt att uppgifter blir pappersprodukter men här fick de möjlighet att sätta fysiken i ett sammanhang med verkliga data från ett lokalt vattenkraftverk som de sedan kunde besöka. Viktigt också att eleverna fick höra hållbarhetsaspekterna av vattenkraft och hur vägen framåt ser ut, säger Anders.

Lerum Energi sätter stort värde på detta engagemang och vi kommer jobba vidare med varandra för att hitta verklighetsnära upplevelser kopplat till teoretiska beräkningar. 

Lite härliga bilder från dagen

 

En fantastisk dag och många nyfikna elever på plats.

Här berättar Daniel Rand om Hillefors kraftverk.

Anders Björling är lärare på Teknikprogrammet och var mycket nöjd med besöket.

Välkomna åter och hoppas ni fick en härlig stund utmed Gotaleden denna vackra sommardag!