2025-04-14

Fiskvägen vid Floda kraftverk öppnar för vårsäsongen

April är en av årets mest livfulla månader i naturen. Träden knoppas, fåglarna sjunger, och under ytan vaknar fiskarna till liv efter vinterns dvala. Nu har Lerum Energi öppnat fiskvägen vid Floda kraftverk för vårsäsongen – första gången den används under ett helt år enligt den nya tappningsstrategin.

Larinierrännan, som utgör fiskvägen, färdigställdes under hösten 2024 och togs i drift i samband med invigningen i oktober. Då släpptes vatten i rännan fram till slutet av november. Nu är rännan i full drift enligt den planerade årscykeln – i takt med fiskarnas naturliga rörelsemönster.

Vattenflöde i takt med naturen

Vatten släpps på under minst två fasta perioder varje år: 15 april–15 maj samt 15 september–30 november. Dessa tider är fastställda i samråd med Länsstyrelsen och sammanfaller med fiskarnas naturliga vandringsperioder.

Om vattentillgången är god kan fiskvägen även hållas öppen utanför dessa perioder, men den förutbestämda kalendern ligger till grund för flödet.

En balans mellan miljö och energi

Fiskvägen är ett tydligt exempel på hur Lerum Energi kombinerar miljöhänsyn med förnybar elproduktion – en viktig del av klimatomställningen.

– Att vi kan möjliggöra fiskvandring i samklang med hållbar elproduktion för klimatet är en viktig del i vårt miljöarbete, säger Ingemar Carlsson, ansvarig för vattenkraft på Lerum Energi.

Genom att anpassa vattenflödet efter säsong kan vi stödja fiskvandringen när den är som mest intensiv, samtidigt som vi fortsätter leverera förnybar energi året om.

Ingemar Carlsson från Lerum Energi vid fiskrännan i Floda.

Mäktigt ögonblick vid öppningen

När vattenluckorna öppnades under morgontimmarna blev det ett mäktigt skådespel. Lerum Energis personal manövrerade öppningen manuellt och såg hur vattenmassorna började strömma under bron och vidare genom rännan.

För den som har vägarna förbi Floda är det väl värt ett stopp. Vattnets brus, kraften i flödet och vetskapen om att det hjälper livet under ytan att hitta sin väg – det är en påminnelse om hur teknik och natur kan samverka på bästa sätt.