Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Historien

Att tänka sig världen utan elkraft är idag otänkbart. Varje dag produceras miljarder watt varje sekund, timme och dag i kraftverk som fungerar enligt principer som upptäcktes och utvecklades av ingenjörer på 1800-talet. Men vad elektricitet egentligen är och hur den fungerar var länge just en gåta. 

Även om människan tidigt visste att utnyttja jordens krafter till värme och rörelseenergi - att vind och vattenkraft kunde utgöra basen för jordbruket  - så skulle det ändå dröja innan människan lärde sig att nyttja elektricitet som sådan.

Kol och olja ansågs vara lösningen på det mesta, då de både kunde ge värme och kraft åt industrin i västvärlden. Ångmaskinen var länge den alltigenom drivande kraften. Men i slutet av 1800-talet började också elen få en betydelse av allmän karaktär i samhället. Det var främst gatubelysningen som elektrifierades. Det första kommunala elverket byggdes år 1885 i Härnösand. Glödlamporna kom ungefär vid samma tid och i slott som koja lyste nu lampan.

Elektriciteten präglar tveklöst vår tid och vi skulle stå fullständigt handfallna utan den. Men det finns lika mycket att lära ur historien som i framtiden. Vind, vatten och sol är inga nya källor till energi. Men jakten på nya källor, inte minst med tanke på de miljöeffekter fossila bränsleslag ger, gör att framtiden är minst sagt spännande. 

På Lerum Energi vill vi inte bara följa med strömmen. Vi vill leda den.