Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Frågor och svar

Här listar vi de vanligaste frågorna. Om din fråga inte finns med här kontakta oss på kundservice, så hjälper vi dig. Mejla till

 

Hur laddar man sitt fordon?

Laddningen går till på samma sätt som laddningen av en mobiltelefon. Du kopplar in laddkabeln och laddningen påbörjas. När du vill avsluta din laddning kopplar du ur kabeln från bilen först och sedan från laddstationen.

Hur lång tid tar det att ladda?

Tiden det tar att ladda sitt fordon beror på många faktorer. Den enskilt största är vilken bil du har och vilken laddeffekt den kan ta emot. 

Vad kostar det att installera en laddstation?

Att etablera en normalladdningsstation kan kosta ca 10 000 – 50 000 kronor medan en snabbladdningsstation kan kosta mellan 200 000 – 800 000 kronor. 

Med Klimatklivet kan du få en del av investeringskostnaden subventionerad av staten.

Vad kostar det att ladda sin elbil vid Lerum Energis publika laddstationer?

I dagsläget subventionerar Lerums kommun laddningen genom kommunens publika laddstolpar.

Vad är det för kontakter på Lerum Energis laddstationer?

Vi sätter upp normalladdningsstationer (upp till 22 kW) med Typ 2 uttag. Det innebär att du behöver ha med din egen kabel när du ska ladda.
Typ 1 och Typ 2 är de vanligaste kontakterna. Typ 1 återfinns ofta på japanska och amerikanska bilar medan Typ 2 är EU-standard. Har du en bil med Typ 1 kontakt behöver du ha en Typ 1 till Typ 2 kabel.
Är du osäker så kan du kolla i den här tabellen. 

Var laddar jag elbilen om jag bor i en lägenhet?

Prata med fastighetsägaren för att undersöka vilka möjligheter som finns. Bor du i bostadsrättsförening kan du ta upp frågan i styrelsen.
Här  finns guider och hjälpmaterial om hur ni går till väga för att etablera en laddstation:
 

Kan man ladda sin elbil i sitt vanliga uttag hemma?

Nej! Elsäkerhetsverket har i sina rekommendationer fastslagit hur laddning i ett vanligt uttag ska ske för att undvika brandrisk.

Läs mer här -->>

Vilka fördelar har elbilar?

De absolut största fördelarna som laddbara fordon har gentemot konventionella bensin- eller dieselbilar är att de är miljövänliga, tysta och effektiva. 

Hur långt kommer man med en elbil?

Det finns flera faktorer som inverkar på räckvidden. Den största faktorn är hur stort batteri bilen har. Laddhybrider har ofta en räckvidd på el på ca 5-8 mil medan en ren elbil kommer ca 15-30 mil. Det finns även elfordon som har räckvidd upp emot 50 mil och utvecklingen går snabbt framåt. 

Är det billigare att köra elbil än t ex en bensin eller dieselbil?

Ja, milkostnaden för en elbil brukar nämnas kring 1,5 kronor per mil medan milkostnaden för en bensinbil är ca 10-15 kronor. Även service är billigare då det inte är lika många delar som behöver servas. 

Hur påverkar elbilar miljön?

Under tillverkningsfasen har elbilar en något högre klimatpåverkan än fossilbilar. Detta beror på produktionen av batterier. Däremot pågår arbete för att få fram lösningar för att återanvända bilarnas batterier till energilagring vilket förlänger livslängden och även minskar de totala utsläppen över batteriets livslängd. 

Under användningsfasen har dock elbilar betydligt lägre klimatpåverkan än fossilbilar. En livscykelanalys från tyska TÜV visar på en förbättring på 64 % för en elbil kontra bensinbil i koldioxidemissioner under livscykeln.