Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Bertil får sin energi från solen.

Hur det hela började är inget man behöver grubbla på en längre stund. Att Bertil Svensson har ett gediget engagemang i natur- och miljöfrågor är givet och att han är en pionjär i solcellsproduktion gör oss inte mindre stolta på Lerum Energi.

Bertil har jobbat hos oss på Lerum Energi i drygt 40 år och har vid sidan om arbetet drivit ett jordbruk (ett av kommunens två ekologiska). Han är dessutom naturvårdsombud i Södra och är aktiv i Lerums Naturskyddsförening. Bertil har sedan barndomen varit intresserad av utveckling och olika energilösningar.

- Jag ville väga in alla möjligheter från början, säger Bertil. Det fanns möjlighet till att producera vattenkraft och relativt bra förutsättningar för vindkraft. Jag tog mig ganska långt vidare i tanken på egen vindkraftsproduktion men gav upp det till förmån för solcellsproduktion. Processen kring vindkraftsproduktion är omständlig. Det krävdes en större konsekvensutredning och kanske var det mitt stora intresse av fågelskådning som tillslut avrådde mig från vind. Så var det då i alla fall, konstaterar Bertil. Solen kändes som det minst kontroversiella och jag är glad över att jag satsade på det.

Som jordbrukare har Bertil stora förutsättningar då han har många och stora tak på sina fastigheter. Ett av hans hustak är på 150 kvm och ligger i rakt söderläge med 30 graders lutning.

- Helt perfekta förutsättningar! 60 kvm solceller ger en maxeffekt om 10 kW. Dessutom behövde jag ändå byta ut det gamla tegeltaket. Då passade jag på att lägga nytt plåttak som dessutom skulle klara att reglas solpaneler på. Att jag också hade en god granne att bolla dessa idéer med var en bra förutsättning förstås. Vi är båda engagerade i frågor gällande förnyelsebar energi. 

Känslan av att ha en egen elproduktion är mycket speciell. För Bertil var det en kombination av att det förstås ”låg rätt i tiden”, men också att kunna producera egen el över tid som var spännande.

- Elpriset är just nu lågt och det kan tyckas onödigt att göra en investering av solceller men det är det absolut värt om man har den möjligheten. Kiseln, som samlar in solens strålar och gör om det till energi, är en oändlig resurs på jorden. Även för en mindre villa är det intressant.

- Många soltimmar och ett fritt läge är bra förutsättningar för solproduktion.

Detaljer som att inget får ”skära” solstrålen t.ex. en flaggstång eller ett träd är enkla att åtgärda där det behövs. 

Bertils råd är att inte fokusera så mycket en eventuell ekonomisk vinst utan snarare på känslan att värna om miljön och ta vara på jordens resurser. Bertils primära mål har varit självförsörjning men med tiden ser han också möjligheten att sälja el och framför allt förmedla sin kunskap vidare till andra att våga göra detsamma.