Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Teckningstävling!

Nu utlyser vi en teckningstävling för barn upp till 12 år! Teckningen ska visa vad som händer med Säveåns vatten när det tas om hand i Lerum Energis kraftstationer och blir till el. 

Hos oss på Lerum Energi bultar hjärtat alldeles extra för Säveån och för vattenkraften som vi utvinner i våra kraftstationer i Floda, Hillefors och Hedefors.
 
Det är lite klurigt det där med spänning, ström, effekt och energi. Hur går det till egentligen?
 
Se framför dig att det rinner vatten fram till en kant och sedan faller vattnet ner över kanten - då blir det fart på vattnet och man kan utnyttja den hastigheten på vattnet för att göra ström i våra vattenkraftverk. Ju högre fall, desto fortare snurrar ”turbinen” som tillverkar elen inne i kraftverket. 

Vattenkraft i Hedefors.

Men när man tillverkar el är det inte bara beroende av att det är väldigt högt fall. Tänker man sig att det är 100 meter högt men att det bara rinner som ur en trädgårdsslang så blir det ändå ingenting av det. Det måste helt enkelt vara ganska mycket vatten som kommer rinnandes och det är här vattenflödet kommer in.

Det bästa för att få mycket effekt, eller fart, det är hög höjd och mycket vatten - då händer det saker! Då har man både hög spänning och hög ström i elektriskt begrepp. 

Kan du rita detta i en teckning skulle det vara väldigt uppskattat av oss!

Välkommen in med din teckning! Vi vill ha den senast den 10 augusti. Tre vinnare utses och vinner varsina pysselkit! 

Skicka in din teckning  till:

Lerum Energi
att: Beatrice Otterberg
Elvägen 7
443 61 Stenkullen
Märk kuvertet med ” Teckningstävling”

P.S Glöm inte kontaktuppgifter så att vi kan meddela dig om du har vunnit. D.S

2020-07-10