Vi använder oss av cookies. Genom att använda webbplatsen godkänner du detta.

Jag förstår!

Sammanhållning, hjärta och själ receptet på framgångar i kommunens äldsta idrottsförening

I ett samhälle med blott 900 personer återfinns Lerums kommuns absolut bästa damlag inom fotboll: Tollereds IF.
- Sammanhållning, hjärta och själ. Det är det som avgör, säger Helen Söderholm, back i Tollereds IF:s damlag division 2.
 

Tollereds IF är en av de föreningar som Lerum Energi stolt sponsrar! Sponsring är en viktig del av vårt lokala engagemang som syftar till att främja samhällets energigivande hjältar.
Vi vill gärna berätta om dessa fantastiska föreningar och kommer därför löpande att uppmärksamma dem på vår hemsida. 

Kommunens bästa damlag

Den 17 maj 1908 bildades Tollereds Idrottsförening. Kommunens äldsta idrottsförening har under åren varit en plantskola för många olika typer av idrotter. Numera är det fotboll som gäller.
I föreningen återfinns kommunens bästa damlag som sedan 2018 befinner sig i division 2.
Helen Söderholm planerade att sluta med fotboll men fick frågan om att börja i Tollered istället. Hennes svar:
- Självklart! Det är en sådan själ och ett sådant hjärta i den här föreningen. Jag har aldrig känt det i andra föreningar, säger Helen och de andra i gruppen håller med. 

- Det vi gör uppskattas. Det finns inga grupperingar, inget konkurrenstänk. Det är roligt att komma hit och träna. Det sociala är halva grejen. Det är laget som gör det, säger Johanna Stenberg, anfallare i laget.

Tre gånger i veckan ses laget för att träna. Nu är det äntligen säsong för spel på gräs.

Längtar efter att få spela match

I rådande situation är inga matcher inplanerade. Men tjejerna är vid gott mod och håller uppe motivationen med träning tre gånger i veckan, miniläger och diverse aktiviteter.
- Det är klart att vi längtar efter att få spela match. Men nu är det som det är och vi får göra det bästa av situationen, säger Jenny Calocchio, mittfältare i laget.
 
Alla kommunens delar finns representerat i laget. Flera åker dessutom från Göteborg för att få träna med laget i Tollered. 

- Många kommer tillbaka efter att ha provat andra föreningar. Det är ett kvitto på att vi är en bra och trevlig förening som man vill vara en del i. Det finns hur många lag som helst i Göteborg, men ändå åker man hit, säger Thomas Balmér, ordförande i Tollereds IF.

Ingen satsning på ett lag

Föreningen har 227 medlemmar i en ort på 900 personer. Från knattar upp till 50 år. Tomas berättar att varje lag ska bära sig själv, det finns ingen satsning på ett lag och det ska vara en öppen förening för alla.
- Vi är den enda idrottsklubben i samhället och det är ett enormt engagemang. Ingen är avlönad. Att det fungerar bygger helt på ideellt arbete. Det krävs också att vi jobbar aktivt med företag som sponsrar och vi är otroligt tacksamma att Lerum Energi vill vara med och stötta vårt arbete, säger Thomas Balmér. 

Uppvärmning pågår inför kvällens träning.

Riktigt gräs

På Spinnarvallen är det riktigt gräs anlagt. Mjukare och bättre underlag för spelarna, desto mer jobb för föreningen.
- Konstgräs slits inte och man kan utnyttja det året runt. Vi har riktigt gräs vilket kräver mycket arbete. Å andra sidan har vi den bästa planen i kommunen, säger Thomas och skrattar.
När de inte kan träna utomhus under höst och vinter använder de konstgräsplanen i Floda samt Novahallen.
- Då får vi de tider som vi får, men alla kommer ändå, säger Thomas.

Nästa steg för damlaget är division 1, men då måste föreningen kunna erbjuda bättre förutsättningar.
- Vi skulle absolut kunna ta ett kliv uppåt, men kapaciteten ligger på max nu. För att avancera behöver vi en konstgräsplan och egna omklädningsrum till exempel. 

Följ Tollereds IF på Facebook och få en inblick i deras framgångar, hårda arbete och sammanhållning! 

2020-05-15